Η είδηση έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο πριν από 15 μέρες όταν δηλαδή η χώρα βρέθηκε στον κλοιό της κακοκαιρίας και του χιονιά, το ενεργειακό σύστημα της χώρας πέρασε σε κατάσταση συναγερμού.
Αιτία για το πρόβλημα στάθηκε η μειωμένη εισροή αερίου των αγωγών τόσο από τα βόρεια σύνορα (Gazprom) όσο και από την Τουρκία (Botas).
Συγκεκριμένα, τις ημέρες που η κακοκαιρία είχε αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση φυσικού αερίου τόσο για οικιακή χρήση (θέρμανση) όσο και για ηλεκτροπαραγωγή αφού οι μονάδες του αερίου κάλυπταν όχι μόνο τις αιχμές αλλά και σημαντικό κομμάτι της συνολικής ζήτησης, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα.
Τις πρώτες ημέρες του χιονιά μειώθηκαν στο ελάχιστο οι παραδόσεις ρωσικού αερίου της Gazprom από τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα από 63 εκατ. μεγαβατώρες την ημέρα για δύο μέρες η παράδοση έπεσε στην ελάχιστη ποσότητα των 56 εκατ. μεγαβατωρών.
Ακολούθησαν και οι Τούρκοι της Botas οι οποίοι από κανονικές εισροές 25,5 εκατ. μεγαβατώρες περιέκοψαν τις παραδόσεις αερίου από τον Έβρο μόλις στα 8,7 εκατ. μεγαβατώρες.
Η κορύφωση της κρίσης ήρθε όταν ένα προγραμματισμένο φορτίο LNG από την Αλγερία, που είχε δρομολογηθεί αρχικά για την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Η έλευση του φορτίου τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου σήμανε και τη λήξη του συναγερμού.
Εν τω μεταξύ τις ημέρες που προηγήθηκαν το ενεργειακό σύστημα της χώρας έφτασε στα όριά του και χρειάστηκε ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ) υπό τον υφ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ σε αέριο και ηλεκτρισμό.
Πράγματι, τις ημέρες εκείνες τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με τις μονάδες του φυσικού αερίου να κάνουν ουσιαστικά «κρατεί» περιορίζοντας την κατανάλωσή τους, ώστε να μην επεκταθεί το πρόβλημα στην οικιακή κατανάλωση. Η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου αντικαταστάθηκε κυρίως από υδροηλεκτρικά, ιδιαίτερα στις βραδινές ώρες αιχμής, τα οποία επιβεβαίωσαν εκ νέου το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Έτσι ο τεχνοκρατικός συντονισμός της κρίσης, βοήθησε ώστε να αποφευχθεί και να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η μίνι κρίση στο ενεργειακό σύστημα…
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου