Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Σε ύψη ρεκόρ η παραγωγή του ιρακινού πετρελαίου - Ιράν: «Ας πέσει η τιμή και στα 25$ δεν έχουμε πρόβλημα»


Με ρυθμούς ρεκόρ το Ιράκ αντλεί πετρέλαιο και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί και το 2015 ανακοίνωσε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας Adel Abdul Mahdi.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του τaner Yildiz στη Βαγδάτη οι ιρακινές εξαγωγές πρόκειται να ανέλθουν στο ποσό των 3,3 βαρελιών την ημέρα τη στιγμή που η ημερήσια παραγωγή πρόκειται να κυμανθεί στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα όλο το 2015. Σε αυτές τις ποσότητες περιλαμβάνεται και το πετρέλαιο που βγαίνει από τις κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η ιρακινή κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με τους Κούρδους έτσι ώστε οι τελευταίοι να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το οποίο εξάγουν μέσα Τουρκίας. Η τιμή διεθνώς του πετρελαίου εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής έχει πέσει κατά 56% από τον περασμένο Ιούνιο χωρίς ακόμη να έχει σταθεροποιηθεί.

Στην ερώτηση πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου την απάντηση έδωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός του Ιράν Bijan Zanganeh κατά τη διάρκεια δηλώσεών του αναφορικά με το αν το Ιράν πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του OPEC. Αφού ο Zanganeh δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα συμπλήρωσε πως ο προϋπολογισμός του Ιράν είναι βασισμένος σε μια τιμή των 72 δολ. Το βαρέλι αλλά η χώρα του μπορεί να ανταπεξέλθει και σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

«Ακόμη και το βαρέλι πέσει στα 25$ το βαρέλι η πετρελαϊκή μας βιομηχανία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα», είπε.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου