Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Aπειλή για τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων η τιμή του πετρελαίου

 Aπειλή για τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων η τιμή του πετρελαίου
Σοβαρά εμπόδια δημιουργεί στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου και της νότια Κρήτης, η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τις σημερινές τιμές όπου το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, οι παραπάνω διαγωνισμοί, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για τον Μαϊο, κρίνονται ασύμφοροι. 
Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των 20 ελληνικών οικοπέδων βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν σε κόστος τα 100 εκατομμύρια δολάρια. 
ΜΕ δεδομένη όμως την ιδιαίτερα χαμηλή του πετρελαίου – κάποιοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει και τα 20 δολλάρια το βαρέλι – τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις είναι ιδιαίτερα μικρά. Έτσι είναι πιο συμφέρουσα η αγορά του πετρελαίου παρά την εξόρυξή του.
Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αλλά και οι ανάδοχοι που θα εκτελέσουν τις γεωτρήσεις είναι:
-Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα Energean Oil and Gas/ Petra Petroleum. Στην περιοχή οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού - τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια –τις γεωτρήσεις έχει αναλάβει το σχήμα ΕΛΠΕ/ Εdison/ Petroceltic.
- Για το Κατάκολο (εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια), το σχήμα Energean Oil and Gas/ Trajan Oil & Gas Ltd.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου