Αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας για τη διοίκηση και τη διαχείριση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) θέτει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για τη θεσμική και νομική «θωράκιση» της επαγγελματικής ασφάλισης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο ασφαλιστικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στα επικουρικά ταμεία, την επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας και τη δυνατότητα σε μια σειρά εξ αυτών, να μετατραπούν σε ΤΕΑ έως τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με την απόφαση, που έρχεται σε εφαρμογή του νόμου 4261/2014, σκοπός του κανονισμού δεοντολογίας είναι η θέσπιση κανόνων αναφορικά με τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τα προσόντα των προσώπων που ασκούν διοίκηση και διαχειρίζονται τα ΤΕΑ, αλλά και η άσκηση συνετής διαχείρισης και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, με απώτερο στόχο την αποκλειστική λειτουργία τους με βάση το συμφέρον των ασφαλισμένων και συνταξιούχων τους.
Στην απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις για μια σειρά θεμάτων όπως η συνετή διαχείριση των αποθεματικών, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων - συνταξιούχων και της επάρκειας των παροχών, η αποτελεσματική διοίκηση, η διαφάνεια στις αποφάσεις καθώς και η προστασία της βιωσιμότητας των επαγγελματικών ταμείων.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη θέσπιση κανόνων για τη διαχείριση κινδύνων, ενώ με βάση το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη (βέλτιστες πρακτικές), η υπουργική απόφαση καθορίζει τους κυριότερους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα ΤΕΑ με ευθύνη των διοικήσεών τους και καθορίζονται οι στρατηγικές, οι διαδικασίες αναφοράς και οι απαραίτητες κινήσεις περιορισμού τους. Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, βάσει του οποίου αξιολογούνται η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα όχι μόνο των διοικήσεων αλλά και των εξωτερικών συμβούλων.
Στο πλαίσιο της οικονομικής και λογιστικής οργάνωσης των ΤΕΑ, η υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρέωση σύνταξης Κανονισμού Οικονομικής και Λογιστικής Λειτουργίας, καθώς και κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων και ισολογισμών που θα υποβάλλονται στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Βάσει των προβλέψεων, τα εν λόγω Ταμεία θα μπορούν να αναθέσουν τη διαχείρισή τους, εν όλω ή εν μέρει, σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, εφόσον προηγουμένως έχουν ενημερώσει εγκαίρως τις αρμόδιες κάθε φορά αρχές.
Καθώς πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών και λοιπών παροχών, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει στην επιλογή της διοίκησης του Ταμείου. Σύμφωνα με την απόφαση, τα ΤΕΑ οφείλουν να διαθέτουν αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, με καθορισμένη δομή και αρμοδιότητες, τα μέλη τους πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να διαθέτουν συγκεκριμένες γνώσεις ανά θέση, ενώ ορίζονται κριτήρια για όλους τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς υπεύθυνους, ορκωτούς λογιστές, αναλογιστές, επενδυτικούς συμβούλους, λογιστές, μηχανογράφους και λοιπές ειδικότητες.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου