Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβει η τακτική των Σαουδάραβων για το πετρέλαιο


Το μήνυμα που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία προς τις διεθνείς αγορές είναι ότι προκειμένου να διατηρήσει η ίδια το μερίδιο που κατέχει στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, είναι διατεθειμένη ακόμη και να ψαλιδίσει τα περιθώρια κέρδους της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή της προκειμένου με τις χαμηλές τιμές να γίνουν μη βιώσιμα «ακριβότερα» πετρέλαια του ανταγωνισμού. 

Άλλωστε η Σαουδική Αραβία διαθέτει κοιτάσματα με κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνά τα 5 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να πιέσει σημαντικά τις τιμές, ιδιαίτερα όταν άλλοι τύποι αργών, ιδιαίτερα τα μη συμβατικά πετρέλαια (oilsands, shaleoil, deepwater) έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος. 

Αυτό επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι τα 80 δολάρια αποτελούν ένα αποδεκτό «πάτωμα» τιμών για τους Σαουδάραβες. 

Φυσικά ο άτυπος αυτός ανταγωνισμός δημιουργεί μεγάλα οφέλη για τους καταναλωτές, μειώνει τα ενεργειακά κόστη και κυρίως αποτυπώνει στις τιμές του πετρελαίου την ύφεση που διέρχεται κυρίως η ευρωπαϊκή οικονομία και η οποία περιορίζει τη δική της ζήτηση. Έτσι αυτή τη στιγμή οι τιμές κινούνται σε χαμηλά τετραετίας, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα τρέχοντα επίπεδα ή ακόμη και χαμηλότερα «ήρθαν για να μείνουν». 

Και εάν στο πετρέλαιο φαίνεται να ισχύουν ξανά οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, υπάρχουν και εκείνοι που «πλήττονται» από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο. 

Ρωσία 

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, παρότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει περίπου το 23% της αξίας τους συγκριτικά με το υψηλότερο σημείο του 2014 ($115/βαρέλι) στα μέσα Ιουνίου, η ρωσική οικονομία δεν θα ζημιωθεί ουσιαστικά δεδομένου ότι μεσοσταθμικά οι τιμές κινήθηκαν πάνω από το όριο των $100/βαρέλι το πρώτο 9μήνο. Είναι γνωστό ότι τα 100$/βαρέλι αποτελούν το benchmark του ρωσικού προϋπολογισμού για την πορεία πλεονασματική/ελλειματική εξέλιξης των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και τις συνδεόμενες με αυτό τιμές αερίου. 

Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Τσακίρης, ενδεχόμενη μείωση των τιμών στα $75-$80/βαρέλι θα μειώσει τα ρωσικά κρατικά έσοδα το 2015 χωρίς να υπάρξει απαραιτήτως μεγάλη υφεσιακή επίπτωση για τον επόμενο χρόνο καθώς θα κινητοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα του ρωσικού OilStabilizationFund για να ισοσκελίσουν πιθανές απώλειας στο δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων. Το πρόβλημα θα αρχίσει να σοβαρεύει για τη Ρωσία εάν οι τιμές μείνουν κοντά στα 75-80$/βαρέλι για 3-5 έτη, με τις επιπτώσεις για μια τέτοια εξέλιξη να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να προβλεφθούν. 

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πολύ σοβαρότερο και πολύ πιο άμεσο για χώρες όπως η Βενεζουέλα και για άλλους παραγωγούς υψηλού κόστους όπως η Βραζιλία και σε μικρότερο βαθμό η Νορβηγία. 

ΗΠΑ Καναδάς 

Ο βασικός ωστόσο στόχος για τη σαουδαραβική πολιτική είναι, σύμφωνα με το Δρ. Τσακίρη, η περιστολή της αύξησης στην αμερικανική και καναδική παραγωγή μη-συμβατικού πετρελαίου. Όπως τονίζει, εάν οι τιμές προσεγγίσουν τα 70-80$/βαρέλι σημαντικό τμήμα της σχιστολιθικής παραγωγής των ΗΠΑ και της καναδικής παραγωγής πισσούχου άμμου (tarsands) θα καταστεί μη-οικονομικά βιώσιμη.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου