Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους. Φυσικά, οι πολίτες πληρώνουν ....


Οι Πράσινοι της Γερμανίας κυριάρχησαν ιδεολογικά στις δεκαετίες του 1980 και 1990 και κατέληξαν κυβερνητικοί εταίροι στην κυβέρνηση Σρέντερ το 1998, με το Γιόσκα Φίσερ Υπουργό Εξωτερικών. Η εμμονή τους ενάντια στα πυρηνικά και υπέρ των ΑΠΕ διαπέρασε όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας κι από εκεί απλώθηκε σ' όλη την Ευρώπη, ακριβώς όπως ένας ιός. Η Γερμανία αποφάσισε να θέσει τα πυρηνικά της εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε τροχιά κλεισίματος κι από εκείνη τη στιγμή ...
αποσταθεροποιήθηκε το ενεργειακό της σύστημα. Το τσουνάμι της Φουκουσίμα και το βεβιασμένο κλείσιμο 8 πυρηνικών εργοστασίων το 2011 ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

"Θα βάλουμε ΑΠΕ", είπαν οι Γερμανοί και βάλθηκαν να γεμίσουν τις πεδιάδες τους με ανεμογεννήτριες. Αλλά το τυχαίο αιολικό ρεύμα θέλει ατελείωτα χιλιόμετρα από καλώδια υψηλής τάσης για να μεταφερθεί, καλώδια που δεν υπάρχουν, οπότε "άρχισαν τα όργανα": οι Γερμανοί έστελναν το ρεύμα σε Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, αλλά όχι στο διψασμένο για ενέργεια βιομηχανικό Γερμανικό Νότο. Κι από κοντά ζήλεψαν κι οι Βρετανοί το Γερμανικό θαύμα κι άρχισαν κι αυτοί να γεμίζουν τη Σκωτία και την Αγγλία με αιολικά, αυτοί μάλιστα ήταν πιο large, γέμισαν και τις θάλασσες με τα πανάκριβα υπεράκτια αιολικά.

Τώρα που Γερμανοί και Βρετανοί πολιτικοί κατάλαβαν ότι πρέπει να βάλουν πολλά καλώδια για να ξεφορτωθούν το άχρηστο αιολικό ρεύμα, όπως με επιτυχία κάνουν οι Δανοί, και ταυτόχρονα χρειάζονται αξιόπιστο ρεύμα για τις χώρες τους, βρήκαν τη λύση: τα καλώδια που χρειάζονται, θα τα κάνει γι' αυτούς η ...Νορβηγία!

Όπως ανακοίνωσε χθες η Νορβηγική εταιρεία ηλεκτρισμού Stattnet, πήρε άδεια απ' το Υπουργείο Πετρελαίου & Ενέργειας για να κατασκευάσει τις καλωδιακές διασυνδέσεις NordLink με τη Γερμανία και NSN με τη Βρετανία.

Το καλώδιο NordLink θα έχει δυναμικότητα 1400MW, θα είναι έτοιμο το 2018 και με συνολικό μήκος 600χλμ θα ενώσει το Νορβηγικό Tonstad με το Γερμανικό Wilster, στο κρατίδιο Schleswig-Holstein. 50% του έργου θα έχει η Stattnet και το υπόλοιπο 50% ένα κοινό σχήμα του Γερμανικού διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης TenneΤ και της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW.

Το καλώδιο NSN θα έχει δυναμικότητα επίσης 1400MW, θα είναι έτοιμο το 2020 και με συνολικό μήκος >700χλμ θα ενώσει το Νορβηγικό Kvilldal με το Βρετανικό Blyth. 50% του έργου θα έχει η Stattnet και το υπόλοιπο 50% ο Βρετανικός διαχειριστής δικτύου υψηλής τάσης National Grid.

Η Νορβηγία παράγει τον ηλεκτρισμό της από 97% ΑΠΕ, αλλά τις σοβαρές υδροηλεκτρικές ΑΠΕ, όχι την τυχαία αιολική και τη μόνο πρωινή και καλοκαιρινή ηλιακή. Αυτό το τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό της Νορβηγίας ορέγονται τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Βρετανοί: θα λένε ότι εξάγουν αιολική ενέργεια και θα εισάγουν υδροηλεκτρική. Ποιος θα κερδίζει; Καταρχήν οι Νορβηγοί, που έχουν τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό κι ενδιαφέρονται να το πουλήσουν σε ακριβές τιμές σε Γερμανούς και Βρετανούς, εισάγοντας παράλληλα φθηνή αιολική ενέργεια, την οποία επιδοτούν οι Γερμανοί και Βρετανοί καταναλωτές. Κερδίζουν φυσικά και οι πολιτικοί σε Γερμανία και Βρετανία, που, κουκουλώνοντας το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί, εξάγουν το αιολικό τους πρόβλημα και εισάγουν αξιόπιστη ενέργεια για τους πολίτες τους. Ποιος χάνει; Φυσικά οι καταναλωτές σε Γερμανία και Βρετανία, που θα κληθούν να πληρώσουν τη λυπητερή: αφού χρυσοπλήρωσαν τα αιολικά και τα Φ/Β, τώρα καλούνται να χρηματοδοτήσουν και τα φαραωνικά έργα καλωδιακών διασυνδέσεων που αρχίζουν να αναπτύσσονται ανά την Ευρώπη, για να ζαλίζουν πέρα-δώθε την ηλεκτρική ενέργεια. Δεν θα μας κάνει φυσικά καμία έκπληξη αν τα υποβρύχια καλώδια των 500KV τα προμηθεύσει η Siemens, αφού εντελώς συμπτωματικά όλα καταλήγουν στο να συνεχίζει να έχει απασχόληση η Γερμανική βιομηχανία. Και δεν θα μας κάνει επίσης καμία έκπληξη αν σε πολύ λίγα χρόνια διαπιστώσουν ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη δυναμικότητα, καθώς 1,4GW είναι πολύ λίγα για τις τεράστιες ανάγκες τόσο της Γερμανίας όσο και της Βρετανίας. 

Γερμανοί και Βρετανοί καταναλωτές αναστενάζουν κάθε φορά που παίρνουν λογαριασμό ηλεκτρικού και τώρα έρχεται νέα λυπητερή. Θα αναγνωρίσουν κάποια στιγμή οι πολιτικοί την αποτυχία τους; Ή η αυτοσυντήρηση και το ένστικτο επιβίωσης των πολιτικών είναι ισχυρότερο απ' την αίσθηση ευθύνης απέναντι στους ψηφοφόρους τους; Μάλλον το δεύτερο ... 

Οι Νορβηγοί τους τα είχαν πει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ακούει κανείς; Κάπως έτσι τα κατάφερε η Γερμανία κι έγινε πλέον παράδειγμα προς αποφυγή: "Η Γαλλία δεν πάει καλά, αλλά ο Γερμανικός ενεργειακός τομέας είναι σκέτη καταστροφή!" είπε ο Πρόεδρος της Γαλλικής EDF, που στηρίζεται στα πυρηνικά της. Τράβηξε μάλιστα το σχοινί ακόμα πιο πέρα: "Οι δυο μεγάλες ενεργειακές εταιρείες τους, η Ε.Οn και η RWE, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Η μια είναι περισσότερο ή λιγότερο πεθαμένη και η άλλη σε πολύ δύσκολη κατάσταση".

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς όλοι παρακολουθούν τη Γερμανική Energiewende. Ο Γάλλος δεν έκανε σαφές ποια απ' τις δυο εταιρείες είναι η "πεθαμένη", αλλά ο διεθνής τύπος θεωρεί ότι είναι η RWE, που τον Αύγουστο ανακοίνωσε μείωση κερδών 62% και ζημιές το 2013, για πρώτη φορά απ' την ίδρυση της Δυτικής Γερμανίας. Η E.Οn, που έχει πυρηνικά και με την Energiewende πρέπει να τα κλείσει, τον Αύγουστο ανακοίνωσε μείωση κερδών μόνο 20%, αλλά μόνο επειδή προπώλησε μελλοντική ενέργεια. Η Ε.Οn έχει επίσης πολλά εργοστάσια με φυσικό αέριο, που έχουν προβλήματα τώρα με την Ουκρανική κρίση και εργοστάσια με λιθάνθρακα. Η RWE ανακοίνωσε ότι θα κλείσει κάποια εργοστάσια για να εξοικονομήσει πόρους. Ποια εργοστάσια δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει; Τα νέα υπερσύγχρονα λιγνιτικά, που έβαλε σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια, αυτά που κατ' ουσία ηλεκτροδοτούν τη Γερμανία ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου