Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλλία: Οι εργοδότες θέλουν κατάργηση των αργιών


Τέλος στις αργίες αλλά και να επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας πρότεινε η MEDEF, η μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών της Γαλλίας. Χωρίς δεύτερη σκέψη απέρριψαν τις προτάσεις τα γαλλικά συνδικάτα.

Η πρόταση της MEDEF διέρρευσε στην οικονομική εφημερίδα Les Echos και εκεί αναλύονται οι προτάσεις της ένωσης το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Καθώς το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ξεπερνά πλέον το 10%, η κυβέρνηση αποφάσισε στις αρχές του έτους να χαλαρώσει τους κανόνες της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, πολλοί εργοδότες υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν αρκεί καθώς τους προσέφερε περιορισμένη ευελιξία και δεν είχε σχεδόν καμία επίπτωση στις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Στο έγγραφο της MEDEF υποστηρίζεται ότι η κατάργηση των δύο από τις 11 ετήσιες δημόσιες αργίες θα οδηγήσει στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Προτείνεται επίσης να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και να παραταθεί το ωράριό τους μέχρι αργά το βράδυ.

Όσον αφορά τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως —σήμερα τυπικά είναι 35— οι εργοδότες ζητούν περισσότερη ευελιξία. Όσοι λαμβάνουν ένα ελάχιστο επίδομα από το κράτος θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι για λιγότερο από το κατώτατο βασικό ωρομίσθιο που σήμερα είναι 9,53 ευρώ.

«Το χαρακτηρίζω πρόκληση» είπε ο Λοράν Μπερζέρ, ο επικεφαλής του CFDT, τονίζοντας ότι το συνδικάτο του αποκλείει κατηγορηματικά να συζητήσει τέτοια μέτρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Force Ouvrière Ζαν-Κλοντ Μαϊγί είπε ότι οι προτάσεις αυτές είναι «αστείες» και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για διαπραγμάτευση. «Αφού δουλέψουμε την Κυριακή και αυξήσουμε το εβδομαδιαίο ωράριο, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Η παιδική εργασία;» διερωτήθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Ένας εκπρόσωπος της MEDEF επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, σημειώνοντας ότι στόχος της ήταν να παρουσιαστούν προτάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι να προκαλέσει διαμάχη με τα συνδικάτα.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου