Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος
O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ διέψευσε τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι η χώρα του αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση περιοχές του βορείου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Παρόμοιες καταγγελίες έχουν δημοσιεύσει και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Απαντώντας στις καταγγελίες αυτές, ο Γιλντίζ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει οποιαδήποτε εισροή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, εάν επιβεβαιώσει ότι αυτό το γεγονός ισχύει.

«Σε αυτές τις εισαγωγές πετρελαίου, δε συμπεριλαμβάνεται πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στις επίσημες εισαγωγές στην Τουρκία μέσω του αγωγού του Κιρκούκ στο Ιράκ.

Η Τουρκία κατά πληροφορίες ήδη έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου στα σύνορά της με το Ιράκ.

Ο Τανέρ Γιλντίζ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Κατάρ, όπου συνόδευσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι σε τομείς-κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της υποστήριξης ισλαμικών πολιτικών κομμάτων—όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μία συμφωνία για την αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Κατάρ. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή φέτος.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία για το φυσικό αέριο ή δεν θα συζητήσει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με το Ισραήλ έως ότου υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών του και νωρίτερα αυτόν τον χρόνο υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το οικόπεδο εξόρυξης φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Globes, επικαλούμενη πηγές από την βιομηχανία ενέργειας, έγραψε ότι ισραηλινές εταιρείες συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν μία συμφωνία με την Τουρκία έχοντας ήδη συνάψει πρωταρχικές συμφωνίες με την Ιορδανία και ξένες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Η Τουρκία, που πληρώνει σχετικά υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο που αγοράζει, αναζητά τρόπους να περιστείλει τις δαπάνες αυτές.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου