Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Νέο περιστατικό στη Δανία: κλείνει επιχείρηση 43 ετών επειδή ανεμογεννήτριες προκαλούν προβλήματα υγείας σε υπαλλήλους, κυρίως γυναίκες.


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε, ιδίως στο Facebook, η ανάρτηση του Σαββάτου για τις αποβολές παραμορφωμένων εμβρύων σε φάρμα εκτροφής μινκ στη Δανία, όπου πέρυσι εγκαταστάθηκαν τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες. Είναι βέβαια λυπηρό ότι, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η ανάρτηση σχολιασμού του θανάτου της γυναίκας στα Χανιά, όταν η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, συγκέντρωσε μόλις το 1/6 των αναγνωστών των προβλημάτων των μινκ. Μας κινούν την περιέργεια οι περίεργες φωτογραφίες; Χάνουμε την ανθρωπιά μας στα χρόνια των μνημονίων; Διαβάσαμε κι αλλού για την άτυχη γυναίκα, ενώ όχι για τα μινκ; Ας είναι …

Πάλι από τη Δανία έρχονται τα νέα κι αυτή τη φορά αφορούν προβλήματα σε ανθρώπους, όχι σε ζώα. Όπως δημοσιεύτηκε σε Δανέζικη εφημερίδα, εδώ και τρία χρόνια η μεγάλη Σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfal, έχει εγκαταστήσει 10 ανεμογεννήτριες στη περιοχή Lammefjord, κοντά στο Gislinge, περίπου 75χλμ δυτικά της Κοπεγχάγης. Στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 4-700μ. απο τρείς ανεμογεννήτριες, υπήρχε τα τελευταία 43 χρόνια ένα ...
μεγάλο φυτώριο, το Lammefjordens Stauder ("τα πολυετή φυτά του Lammefjord"), με 15 υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 12 εκατ. κορόνες Δανίας (περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, ισοτιμία Ευρώ/kroner=7,456). Και λέμε "υπήρχε", επειδή πλέον το φυτώριο πάει για κλείσιμο, θα μείνουν μόνο λίγοι εποχιακοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του φυτώριου, που τον βλέπουμε στη φωτογραφία, όλες οι γυναίκες-υπάλληλοι παραπονιόντουσαν για ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου και αρκετοί υπάλληλοι είχαν συνεχείς πονοκεφάλους. Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση με τη φάρμα των μινκ, πέντε υπάλληλοι παραιτήθηκαν! Όλοι τους είναι πλέον πεισμένοι ότι τα προβλήματα υγείας τους οφείλονται στις χαμηλές συχνότητες των ανεμογεννητριών. Οι υπάλληλοι φοβούνται ότι θα αποκτήσουν χρόνιες ασθένειες και ο ιδιοκτήτης ότι ενδεχομένως θα είναι υπεύθυνος αν γεννηθεί κάποιο παραμορφωμένο παιδί. Αγγλική μετάφραση του Δανέζικου δημοσιεύματος δίνει το World Council for Nature, που κατέγραψε και το περιστατικό με τη φάρμα των μινκ.

Ο ιδιοκτήτης του φυτώριου πρόκειται πλέον να κινηθεί νομικά, ζητώντας αποζημίωση για την επιχείρησή του και εξετάζει με το δικηγόρο του αν θα στραφεί εναντίον της Vattenfal, που έβαλε τις ανεμογεννήτριες, ή εναντίον του Δήμου του Holbæk, που ενέκρινε την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Ο Δήμαρχος του Holbæk εξέφρασε τη θλίψη του για το κλείσιμο της επιχείρησης, είπε ότι έστειλε υγειονομικό αρμόδιο τόσο από το εθνικό σύστημα υγείας όσο και από το Υπουργείο Υγείας, για να εξετάσουν το θέμα από κοντά, αλλά η νομοθεσία για τα αιολικά είναι σαφής στο τι επιτρέπεται και τι όχι και η Vattenfal έχει συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για τα όρια θορύβων.

Το World Council for Nature συσχετίζει ευθέως τη συμπεριφορά των αρμοδίων για τις ανεμογεννήτριες με αντίστοιχες συμπεριφορές των κυβερνήσεων στο παρελθόν για τις συνέπειες από το κάπνισμα, τον αμίαντο, τη θαλιδομίδη, κλπ, όταν οι κυβερνήσεις έπαιρναν το μέρος των ιδιωτικών συμφερόντων και αγνοούσαν τα προβλήματα στη δημόσια υγεία. Ζητά επιδημιολογική μελέτη, την εκτέλεση συστηματικών μετρήσεων των υποηχητικών θορύβων έως 0,1Hz μέσα στα σπίτια, που βρίσκονται κοντά σε ανεμογεννήτριες, και, προληπτικά, την απαγόρευση εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών ισχύος >1MW σε απόσταση μικρότερη των 10χλμ από κατοικημένες περιοχές μέχρις ότου ολοκληρωθούν και δημοσιευθούν οι πιο πάνω μελέτες. 

Να κάνουμε εδώ μια παρένθεση, για να μεταφέρουμε σχόλιο που κατατέθηκε προχθές από αναγνώστρια, στην ανάρτηση για τη φάρμα των μινκ: "Είμαι κάτοικος Χανίων και το γεγονός αυτό το έχω βιώσει προσωπικά, όσες φορές τυχαίνει να περνάω με το αυτοκίνητο από το σημείο του Ομαλού, όπου πλέον υπάρχουν καμιά δεκαριά από δαύτες, (ανεμογεννήτριες), ο σκύλος μου ενώ ΚΟΙΜΑΤΑΙ σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή, μόλις πλησιάζουμε προς αυτές, ταράζεται ξυπνάει γαυγίζει και δείχνει μια ανεξήγητη συμπεριφορά… το ίδιο έχει συμβεί ΚΑΘΕ φορά στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και συνεχίζεται έως ότου απομακρυνθούμε, είμαι φυσικά υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά ιδανικό θα ήταν να έχει ο καθένας μας μια μικρή, οικιακή στο σπίτι του κι όχι αυτά τα τέρατα που εγκατέστησαν στον τόπο μας". 

Η υπόθεση του φυτώριου συνδέθηκε πλέον στο Δανέζικο τύπο με την υπόθεση της φάρμας των μινκ, πήρε ευρεία δημοσιότητα και μια βουλευτής έθεσε το θέμα με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Η απάντηση ήταν "ελληνικού τύπου", "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", καθώς στην πραγματικότητα μάλλον κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

Υπάρχει βέβαια η παλιά σοφή παροιμία "το λύκο τον βλέπουμε, το ντορό ψάχνουμε;" (ενώ βλέπουμε τον υπαίτιο, ψάχνουμε τα σημάδια) κι όταν όλοι δείχνουν με το δάκτυλο τις ανεμογεννήτριες, η Δανέζικη κυβέρνηση προτιμά να κοιτάζει το δάκτυλο. 

Μήπως είναι καμιά αρρώστια κολλητική των πολιτικών και την έχουν σ' όλο τον κόσμο; Να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τις μεγάλες εταιρείες, ακόμη και σε βάρος της υγείας των πολιτών; Είναι όλοι τόσο απασχολημένοι, που κανένας δεν έκατσε ποτέ να δει την αληθινή ιστορία, που μετέφερε στον κινηματογράφο η Τζούλια Ρόμπερτς σαν Έριν Μπρόκοβιτς; Ή απλά, με μια λέξη, αυτός είναι ο καπιταλισμός; Όπου προηγείται το κέρδος κι έπεται η υγεία;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου