Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Τι έδειξαν τα ΕΛΠΕ για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο


Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του ομίλου των ΕΛΠΕ, στο κομμάτι της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ αλλά και στην Elpedison. 

Για το φυσικό αέριο, οι πωλήσεις σε εκατομμύρια κυβικά εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 13% σε επίπεδο εξαμήνου (1580 εκ. κυβικά) ενώ σε επίπεδο EBITDA τα κέρδη υποχωρούν κατά 25% (83 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη μετά από φόρους του εξαμήνου έχουν περιοριστεί κατά 53% (52 εκατ.) όπως τα κέρδη του ομίλου ΕΛΠΕ (18 εκατ.). 

Κύρια αιτία για την υποχώρηση της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ δεν είναι άλλη από τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών συνεπεία των αλλαγών που προχώρησαν στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς του ηλεκτρισμού. 

Έτσι η Elpedison στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε μείωση της καθαρής παραγωγής της σε μεγαβατώρες της τάξης του 64% (473MWh) Ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά 41% (102 εκατ.) ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 13% (27 εκατ. ευρώ). Πάντως όπως σημειώνουν τα ΕΛΠΕ οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους. 

Πράγματι ενώ η παραγωγή των μονάδων αερίου από 23% μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα, περιορίστηκαν στο 10%, αυτό δεν ευνόησε τον φθηνό λιγνίτη που αύξησε το μερίδιό του κατά μόλις 2%, ούτε τα υδροηλεκτρικά που μείωσαν το δικό τους μερίδιο από 12% σε 8% (λόγω υδραυλικότητας του έτους) αλλά πρωτίστως τις εισαγωγές που από μερίδιο 3% εκτινάχθηκαν στο 15% και δευτερευόντως τις ΑΠΕ που από 17% αύξησαν το μερίδιό τους στο 20%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου