Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Καμπανάκι για την Ελλάδα η Περίπτωση της Ιρλανδίας στους Υδρογονάθρακες


Η περίπτωση της Ιρλανδίας στην έρευνα υδρογονανθράκων παρουσιάζει ενδιαφέρον, ιδίως αν αναλογιστούμε την θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική προσπάθεια για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μετά από 12 χρόνια δίχως κάποια ανακάλυψη, η μικρομεσαία πετρελαϊκή Providence Resources ανακοίνωσε το 2012 ότι ανακάλυψε κοίτασμα πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή 40 μίλια από τις ακτές του Κορκ, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά μεγάλο, καθώς θεωρήθηκε ότι περιέχει έως 1,6 δις. βαρέλια.
Το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν ιδιαίτερα θετικό για την ίδια την εταιρεία, που είδε πρόσκαιρα την μετοχή της να εκτοξεύεται, αλλά και για την κυβέρνηση της χώρας που φρόντισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός επικοινωνιακά στο έπακρο.
Δυστυχώς, όμως, δύο χρόνια μετά από την ανακάλυψη, η πετρελαϊκή δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει έναν αξιόπιστο συνεργάτη για να αναπτύξει το κοίτασμα Μπαριρόε, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την πρώτη παραγωγή να έχουν μετατεθεί και η μετοχή της εταιρείας να έχει υποχωρήσει κατά 84%.
Η όλη υπόθεση φανερώνει την «άλλη» πλευρά της έρευνας υδρογονανθράκων, ότι δηλαδή η επιτυχία στην πρώτη φάση με τις ερευνητικές γεωτρήσεις δεν προεξοφλεί απαραίτητα μια ομαλή συνέχεια και εμπορική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Πατ Σάνον, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, «κάθε μερικά χρόνια βλέπουμε τα πρωτοσέλιδα για τον μαύρο χρυσό και ότι θα γίνουμε η νέα Βόρεια Θάλασσα, αλλά μετά εξαφανίζονται». Άλλωστε, και η ίδια η διοίκηση της Providence τόνισε εκ των υστέρων ότι το θέμα μεγαλοποιήθηκε στον Τύπο: «Η παρουσίαση του θέματος στα ΜΜΕ ήταν τεράστια», τόνισε η εταιρεία.
Στην Ιρλανδία, ο εντοπισμός του κοιτάσματος Μπαριρόε είχε γίνει αρχικά το 1973 από την Esso, η οποία το χαρακτήρισε τότε μη αξιοποίησιμο εμπορικά, ενώ 40 χρόνια μετά, η Providence ολοκλήρωσε νέα γεώτρηση σε βάθος νερού 100 μέτρων, που έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα αξιοποιήσιμα αποθέματα εκτιμώνται πλέον σε 300 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την εταιρεία.
Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, η Providence ανακοίνωσε φέτος τον Απρίλιο ότι βρίσκεται σε επαφές με πιθανούς επενδυτές, που θα χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια και θα μοιραστούν το βάρος. Τόσο η εταιρεία, όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξες ότι τελικά θα βρεθεί ο κατάλληλος συνεργάτης, αλλά ιδιαίτερο βάρος έχει η δήλωση του Σάνον ότι «ο κόσμος είναι πάντα επιφυλακτικός όταν δεν υπάρχει προηγούμενη επιτυχημένη εμπειρία» σε μια αγορά.
Παράλληλα, τα μηνύματα από την αγορά λένε ότι οι πετρελαϊκές θα ήθελαν να είχαν περισσότερες ενδείξεις, πέραν της μιας ερευνητικής γεώτρησης, για να πιστοποιηθούν με ακρίβεια τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα του κοιτάσματος. Βλέπουμε λοιπόν, ότι συχνά στον συγκεκριμένο τομέα, οι σχεδιασμοί μιας κυβέρνησης δεν είναι πάντα σε αντιστοιχία με το τι επιθυμεί η αγορά και αυτό κάποιες φορές ανατρέπει τις προσδοκίες. Το συγκεκριμένο δίδαγμα καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε και εδώ στην Ελλάδα, ώστε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τους Ιρλανδούς. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου