Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΗΠΑ: Εργοστάσιο με ρεύμα 33 δολάρια


Το γεγονός ότι το ενεργειακό αποτελεί ίσως το No1 πρόβλημα για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, ήταν το απαύγασμα των αλλεπάλληλων συσκέψεων που έγιναν, την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μια είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας, τις ίδιες ημέρες που η ελληνική κυβέρνηση ξανασυζητούσε για το πώς θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εδώ και πολλούς μήνες ανακοινώσει και ακόμη παραμένουν ανεφάρμοστα.

Ο λόγος για τη μείωση στο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώνει η Noranda Aluminium για το εργοστάσιο αλουμινίου δυναμικότητας 263,000 mt/έτος που διατηρεί στη New Madrid στο Μισούρι των ΗΠΑ.

Μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξε με την αρμόδια αρχή στο Μισούρι, η εταιρεία θα πληρώνει το ποσό των 33,44 δολ. ανά MWh για την καταναλισκώμενη ενέργεια στο εργοστάσιο. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, η επιχείρηση κατέβαλε στην εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού Ameren Missouri -η οποία αποτελεί το μόνιμο πάροχό της- το ποσό των 43,40 δολ. ανά MWh, ένα από τα υψηλότερα τιμολόγια ενέργειας στη Βόρεια Αμερική.

Δηλαδή με βάση την τρέχουσα ισοτιμία η βιομηχανία αλουμινίου θα πληρώνει για το ρεύμα της κάτι λιγότερο από 25 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το προηγούμενο τιμολόγιό της που θεωρείτο ένα από τα ακριβότερα βιομηχανικά στη Β. Αμερική ήταν 32,32 ευρώ, τιμή για την οποία θα … πανηγύριζε το σύνολο των ελληνικών ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του έγκυρου πρακτορείου Platts, η Noranda είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές του Μισούρι ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου, αν συνεχίσει να πληρώνει για ηλεκτρική ενέργεια ποσό άνω των 40 δολ. ανά MWh.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου