Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα για τα ΕΛΠΕ στο β΄ τρίμηνο


Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές του δραστηριότητες παρουσιάζει ο όμιλος των ΕΛΠΕ στο β΄ τρίμηνο του 2014.
Αναλυτικότερα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 133% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές και, ιδιαίτερα, το Ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης παρέμειναν δύσκολες, με χαμηλά ενδεικτικά περιθώρια διύλισης και ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του τριμήνου κατά περίπου 18 εκατ. ευρώ. Παρά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε τόσο στον κλάδο διύλισης, όσο και στις υπόλοιπες βασικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ειδικά, το διυλιστήριο Ελευσίνας παρουσίασε αυξημένη συνεισφορά μετά τις εργασίες βελτίωσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του shut-down του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, με δείκτη απασχόλησης (utilisation) άνω του 100% της ονομαστικής δυναμικότητας, ενώ με θετική συνεισφορά λειτούργησε και το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Oι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 3,2 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται στο 50% των πωλήσεων.
Τα έργα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας και μείωσης κόστους επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα με επιπλέον όφελος 23 εκατ. ευρώ για το β’ Τρίμηνο 2014, ξεπερνώντας τα 310 εκατ. ευρώ σωρευτικά από το 2008. Μεγάλο μέρος της ωφέλειας προήλθε από τη μείωση των γενικών σταθερών εξόδων (G&A) που είναι χαμηλότερα κατά 16% στο α΄ εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στόχος για το 2014 είναι η επίτευξη οικονομιών συνολικού ύψους άνω των €80 εκατ.
Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, οι λειτουργικές επιδόσεις και τα κέρδη λόγω αποτίμησης αποθεμάτων οδήγησαν σε Κέρδη EBITDA 53 εκατ. ευρώ (Β’ Τρίμ. 2013: -€25 εκατ.) ενώ τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα που περιλαμβάνουν αποσβέσεις ύψους 48 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά έξοδα 53 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν επίσης βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν στα -50 εκατ. ευρώ (Β’ Τρίμ. 2013: -€95 εκατ.). Όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων, το μεγαλύτερο μέρος των 61 εκατ. ευρώ αφορούν έργα προληπτικής συντήρησης και μικρής κλίμακας αναβαθμίσεις των διυλιστηρίων και των εγκαταστάσεων, με τον Όμιλο να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε βιομηχανικό παραγωγικό εξοπλισμό στην Ελληνική αγορά.
Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 43% (Β’ Τρίμ. 2013: 44%).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "τα λειτουργικά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου παρουσίασαν βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο με κύριους άξονες (α) την απόδοση των μονάδων στα διυλιστήρια, (β) αυξημένη συνεισφορά από τις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, (γ) χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και (δ) σταθεροποίηση των πωλήσεων στην Ελληνική αγορά. Αντίθετα, αρνητικά συνεχίζουν να μας επηρεάζουν το δυσμενές περιβάλλον για τα Ευρωπαϊκά διυλιστήρια καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές αργού πετρελαίου και αύξηση στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών. Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €49 εκατ. (+133% έναντι του Β’ Τριμ. 2013).
Το τελευταίο εξάμηνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής για την αναχρηματοδότηση του Ομίλου, με αύξηση σε διαθέσιμες μακροπρόθεσμες γραμμές και μείωση κόστους, μετά την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους περίπου €620 εκατ. και αναδιαπραγμάτευση υφισταμένων δανειακών συμβάσεων με βελτίωση όρων".

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου