Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Τα ιδιωτικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας κατέληξαν μάστιγα για την Δημοκρατία


Είναι ολοφάνερο ότι τα  ιδιωτικά ΜΜΕ και κυρίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν μπορουν να διαχωρίσουν τα στενά και ευρύτερα συμφέροντα τους από την ενημέρωση.

Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί σε δυνάστη της πολιτικής, κοινωνικής, και οικονομικής ζωής της χώρας μας και όχι μόνο της χώρας μας.

Η  δράση τους τους καθιστά το αγαθό της δημόσιας συχνότητας  μέσο πίεσης και αποκόμισης οφελημάτων για τον κάτοχο του και έχει  μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Η πείρα  καταδεικνύει οτι τα ιδιωτικά ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας νομοτελειακά φαίνεται να καταλήγουν ανεξέλεγκτα και  μεταβάλλονται σε μάστιγα για την δημοκρατία.

Είναι φανερό μεταξύ νοημόνων  μορφωμένων ανθρώπων ότι δεν μπορουν να είναι στο έλεος του κάθε Δημοσιογράφου ή κανονάρχη  οι κάτωθι:

Η Ελληνική αστική τάξη  η οποία παράγει πολιτικό προσωπικό.
Η ελληνική διανόηση  η οποία θέτει το  πλαίσιο που κινειται η χώρα μας άλλα και
Οι κυβερνωντες και οι αντιπολιτευόμενοι καθώς και οι αιρετοί την συγκεκριμένη και εκατσκτη  χρονική στιγμή
 Δεν μπορουν να είναι στο έλεος  τους γιατί έχει αποδειχτεί  ότι δεν αξίζουν τέτοια δύναμή ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι καναλάρχες. Ο χώρος βρίθει από εκβιαστές και νταβατζήδες με τελευταιο παράδειγμα της υπόθεση Σακελλαρίδη.

Πρέπει να υπαρξει σχεδιασμός και συντονισμένες προσπάθειες από όλους ώστε να  περιοριστεί  η δύναμη των τηλεοπτικών σταθμών  περιορίζοντας  την εμβέλεια τους σε τοπικά επίπεδα.

Δεν  δικαιούμαστε να θα περιορίσουμε την ελευθερία λόγου και την δυνατότητα μετάδοσης πληροφοριών άλλα η μόνο την εμβέλεια τους . Αυτό θα δώσει χώρο σε νέα τηλεοπτικά κανάλια να υπάρξουν.  Δεν μετρώ καθολου  τις χιλιαδες νέες θέσεις εργασίας που  θα προκύψουν στα τοπικά ΜΜΕ και στις τοπικές  διαφημιστικές εταιρίες. Είναι κατανοητό πως  μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να χει συμβει εδώ και πολύ καιρό.

Όμως είναι απείρως ωφελιμότερο για  όλους  τους λογούς που αναφερθήκαν -και για δεκάδες άλλους- να υπάρχουν 100 μεσαία  τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την χώρα αντί για 3-5 μεγάλα.

Για την ακρίβεια τα 100 μεσαία  τηλεοπτικά κανάλια περιφερειακής  εμβέλειας θα πρέπει να θεωρηθούν ως  εμβάθυνση της δημοκρατίας. Ως δημοκρατική κατάκτηση αντίστοιχη της πτώσης  μιας “Βαστίλης” της ενημέρωσης η οποία υφίσταται και οφείλουμε να ρίξουμε.

Μετά την  σοφή απόφαση για την απελευθέρωση της ενημέρωσης και της δημιουργίας  ιδιωτικής τηλεόρασης, επείγει μια κίνησης  άρσης του μονοπώλιου ενημέρωσης από τα δεσμά 3-5 κανόναρχων. Μια κίνηση που είναι φανερά  ωφελιμη και αυτοπροστατευτική για την δημοκρατία και την ποιότητα της.

Μια  εξέλιξη που θα οδηγήσει την δημοκρατία σε νέα οροθέσια και θα αυξήσει την δυνατότητες μετάδοσης ιδεών πληροφοριών και απόψεων. Τις δυνατότητες καθε πολίτη να ακουστεί και να εκφραστεί

Προφανώς δίπλα στα 100 μεσαία  τηλεοπτικά κανάλια περιφερειακής  εμβέλειας θα πρέπει να υπάρχει και μια κρατική τηλεόραση. Μια τηλεόραση που υπό το έλεγχο της ελληνικής διανόησης σε επίπεδο καθηγητών πανεπιστήμιου και ακαδημαϊκών,  θα θέτει το σχέδιο και το  πλαίσιο που θα κινειται η χώρα μας  και το πήχη στην ποιότητα  της ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου