Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΙΕΑ: Θα χρειαστεί να επενδυθούν 48 τρισ. δολ. στον ενεργειακό τομέα έως το 2035

ΙΕΑ: Θα χρειαστεί να επενδυθούν 48 τρισ. δολ. στον ενεργειακό τομέα έως το 2035
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επενδύσει σχεδόν 50 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 21 χρόνια προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με ειδική έκδοση που δημοσίευσε ο ΙΕΑ, οι σημερινές ετήσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 1,6 τρις. δολάρια και θα χρειαστεί να αυξηθούν σε 2 τρις. μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα θα πρέπει να φτάσουν από τα 130 δις. ετησίως στα 550 δις. ως το 2035.

“Η αξιοπιστία και η αειφορία του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος βασίζεται στις επενδύσεις. Αυτό όμως δεν θα συμβεί εκτός αν υπάρξουν αξιόπιστες πολιτικέ, καθώς και μακροπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης. Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη”, επισήμανε η διευθύντρια της υπηρεσίας, Maria van der Hoeven, . Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ελλείψεων, με επιδράσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και ο κίνδυνος να γίνουν λάθος επενδύσεις διότι οι περιβαλλοντικές απειλές δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στις τιμές».

Οι επενδύσεις στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό έχουν υπερδιπλασιαστεί διεθνώς από το 2000. Οι αντίστοιχες στις ΑΠΕ έχουν τετραπλασιαστεί.

Η έλλειψη επενδύσεων απειλεί την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Ειδικά στην Ε.Ε., οι επενδύσεις σε ΑΠΕ υπήρξαν μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Οι ΑΠΕ μαζί με την πυρηνική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα αποτελούν πλέον διεθνώς το 15% των ετήσιων επενδυτικών ροών. Ωστόσο, περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται ετησίως για τα ορυκτά καύσιμα.

Όσον αφορά την επένδυση των 48 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2035, τα 40 τρισεκατομμύρια  αφορούν τις ενεργειακές πηγές και τα υπόλοιπα 8  στην ενεργειακή απόδοση. Τα 23 τρισεκατομμύρια αναμένεται να δαπανηθούν για ορυκτά καύσιμα, ενώ τα 10 θα διατεθούν για τον ηλεκτρισμό, 6  για τις ΑΠΕ και 1 για την πυρηνική ενέργεια.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου