Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συνάντηση σήμερα στο ΥΠΕΚΑ για το LNG της Καβάλας

Συνάντηση σήμερα στο ΥΠΕΚΑ για το LNG της Καβάλας
Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Καβάλας, λόγω της προοπτικής δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG της ΔΕΠΑ κοντά στις ακτές της Νέας Καρβάλης, όπου ήδη λειτουργούν τα Ελληνικά Λιπάσματα (πρώην ΒΦΛ) και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθείωσης πετρελαίου της Energean Oil & Gas.

Παρόλο που η οδηγία Σεβέζο ΙΙ ορίζει ότι εγκαταστάσεις LNG δεν είναι δυνατό να δημιουργούνται λιγότερο από 3 μίλια μακριά από κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις, η θέση που έχει επιλεγεί βρίσκεται μόλις ένα μίλι από τις ακτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είπε όχι στην προοπτική, ενώ είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της νέας Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, η οποία, μάλιστα, εξελέγη με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει δηλώσει ότι "μόνο πάνω από το πτώμα μου θα περάσει η τοποθέτηση σταθμού LNG μέσα στον Κόλπο της Καρβάλης".

Οι αντιδράσεις είναι γενικευμένες, από επιστημονικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ, μέχρι επαγγελματικούς, όπως οι αλιείς (η Ιχθυόσκαλα της Καβάλας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην χώρα) καθώς  η υγροποίηση του αερίου με νερό της θάλασσας θα επιφέρει σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας του νερού έως και κατά 7 βαθμούς και θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αλιεία. Επίσης, κάθετα αντίθετες είναι οικολογικές οργανώσεις, που επισημαίνουν τον κίνδυνο για την γειτνιάζουσα περιοχή φυσικού κάλλους του Νέστου, στην οποία ευδοκιμούν και σπάνια είδη πανίδας.

Η αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας έρχεται και σε μια συγκυρία στην οποία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο η πρόσφατη (31 Μαρτίου) έκρηξη σε δύο αποθήκες LNG στην πολιτεία Ουάσινγκτον, κοντά στην πόλη του Πλίμουθ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, πέραν από σημαντικές υλικές ζημιές, τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων και την εκκένωση περιοχών σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Από την πλευρά τους οι τέσσερις βουλευτές του νομού, οι οποίοι ανήκουν όλοι στο κυβερνών κόμμα, συναντώνται σήμερα  με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (το έργο εντάχθηκε προ ημερών στις στρατηγικές επενδύσεις που στόχος είναι να προχωρήσουν με τη διαδικασία του fast track) και με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για το έργο αλλά και για να ενημερώσουν για την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας".

ΠΗΓΗ:newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου