Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Το ευχαριστώ στον Βενιζέλο που “έσωσε” τον Πρίνο

Το ευχαριστώ στον Βενιζέλο που “έσωσε” τον Πρίνο
Με ικανοποίηση φαίνεται να δέχθηκε το “ευχαριστώ” του επικεφαλής της εταιρείας Energean oil, μίας εκ των εταιρειών που υπέγραψαν σήμερα τις συμβάσεις για την έναρξη ερευνών πετρελαίου, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Κατά την παρουσίαση και ομιλία του, έδειξε  δύο φωτογραφίες, που όπως είπε, “για μένα έχουν πολύ μεγάλη σημασία”. Η μία είναι με τον κ. Βενιζέλο το 1999 και τους εργαζόμενους στον Πρίνο, “όταν κράτησε τα πετρέλαια ζωντανά”, όπως τόνισε. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιος Ρήγας, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για τα Ιωάννινα και το Κατάκολο υποστήριξε ότι ότι αν δεν είχε κάνει κινήσεις “τότε πιθανόν σήμερα να μην ήμασταν εδώ, να μην υπήρχε καν συζήτηση για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ εκ μέρους όλων των εργαζομένων”.

Ο κ. Ρήγας αναφέρεται στη θητεία του κ. Βενιζέλου το 1999 ως Υπουργός Ενέργειας (Ανάπτυξης τότε) το 1999 – 2000. Από τη δεκατετία του 1960 έως και το τα τέλη της δεκαετίας του 1990 την εκμετάλλευση την είχαν κάποιες ξένες  εταιρείες, ωστόσο το εγκατέλειψαν.

Τότε παρέδωσε  τη διαχείριση των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας στην ιδιωτική Εταιρεία Ευρωτεχνική Α.Ε., όπως γράφουν και τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης "Κύρωση α) της από 16. 11.1999 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Αναδόχου Κοινοπραξίας του ν. 98/1975, όπως αυτός ισχύει μέχρι σήμερα, β) της από 23.11.1999 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και των παραρτημάτων Ι και ΙΙ αυτής και άλλες διατάξεις".

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Τσακλίδης, μεταξύ άλλων, είπε: "Η Καβάλα υπέστη ένα σοβαρότατο πλήγμα τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας των υψηλών κινήτρων της Θράκης. Εάν έκλεινε η εταιρεία των πετρελαίων, πιστεύω, ειλικρινά, ότι θα ήταν ένα τελειωτικό κτύπημα για την οικονομία της Καβάλας, αλλά και για τον κοινωνικό ιστό του νομού. Η αγωνία μας ήταν μεγάλη. Η προσπάθεια όλων μας ήταν να βρεθεί μια λύση. Παρά τις φιλότιμες και υπεύθυνες προσπάθειες που κάναμε όλα τα μέρη, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να βρεθεί η λύση με την παλιά εργοδοσία”. Στη συνέχει αναφέρει: “Βρέθηκε τότε μια εταιρεία, η οποία έχει έδρα την Καβάλα, η ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ, η οποία είναι μια ανώνυμη εταιρεία και ασχολείται με πετρέλαια, διυλιστήρια, αέριο, γενικά με τον τομέα της ενέργειας και το σημαντικότερο είναι ότι τρία στελέχη της εταιρείας αυτής ήταν από τα καλύτερα στελέχη που είχαν αποχωρήσει από τη Ν.A.P.C. Έγινε, λοιπόν, η πρόταση να αναλάβει η εταιρεία αυτή μαζί με τους εργαζόμενους την περαιτέρω εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και μιλάμε πάντοτε για κοιτάσματα, τα οποία ήταν μη εκμεταλλεύσιμα. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο η εταιρεία αυτή, ακριβώς λόγω των τριών αυτών στελεχών, τα οποία είχαν συναισθηματική σύνδεση με την όλη ιστορία, θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Από την άλλη πλευρά ήταν βέβαιο ότι δεν μπορούσε να υπάρχει άλλη καθυστέρηση, αφού μόνο τα έξοδα φύλαξης και συντήρησης των εγκαταστάσεων ήταν 130 εκατ. δρχ. το μήνα. Έπρεπε, λοιπόν, ή να βρεθεί μια λύση εκείνη τη στιγμή ή να κλείσουν οι εγκαταστάσεις. Κάτω, λοιπόν, από την ασφυκτική πίεση και παράκληση όλων των φορέων, έγινε μια σύσκεψη στις 5 Ιουλίου 1999, στην οποία παρευρίσκονταν και οι εργαζόμενοι και όλοι οι φορείς της Καβάλας και παρακαλούσαμε την ηγεσία του Υπουργείου να βρεθεί μια λύση, για να σωθεί η πόλη. Θέλω να τονίσω ότι η κοινή γνώμη της Καβάλας θεωρεί ευεργέτη τον κ. Βενιζέλο, επειδή έδωσε αυτήν τη λύση”.

Στη συνέχεια τονίζει: “Αυτή η λύση προχωρά και υπογράφηκε η Σύμβαση στις 23.11.99. Ήδη ξεκίνησε η άντληση αερίου από τη Νότια Καβάλα, έγινε η συντήρηση και σε 1- 2 ημέρες αρχίζει και η άντληση πετρελαίου. Τη διαιτησία της Σύμβασης θα έχει η εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε." και η εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε, η "KABAΛA OIL" (67% ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ και 33% Σωματείο Εργαζομένων), είναι υποχρεωμένη να κάνει τον ερχόμενο χρόνο δύο γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας, οι οποίες με μέτριους υπολογισμούς θα φτάσουν στα 2 - 3 δισ. δρχ., ώστε να εμπλουτιστούν τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν και να δώσουν περισσότερη ζωή στην εκμετάλλευση των πετρελαίων και στην εργασία των εργαζομένων. Η κοινοπραξία των ξένων εταιρειών εξακολουθεί να διατηρεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο Θρακικό πέλαγος και είναι υποχρεωμένη μέχρι την άνοιξη του 2000 να προχωρήσει σε γεώτρηση στον Άθω”.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου