Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τα πετρέλαια - Το ιστορικό των καθυστερήσεων


Δύο χρόνια μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών, και ένα σχεδόν χρόνο από την ανάδειξη των αναδόχων κοινοπραξιών, υπογράφονται σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, οι τρεις συμβάσεις για τις τρεις ισάριθμές περιοχές, του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.

Κλείνει έτσι ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2012 μέσω του διαγωνισμού των λεγόμενων «ανοικτών θυρών» (open door), και ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες έρευνες πετρελαίου στη χώρα μετά από δεκαετίες.

Η κυβέρνηση έχει προσδοκίες για υψηλά έσοδα από τα πετρέλαια στις τρεις περιοχές, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εισροή στα δημόσια ταμεία 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, εφόσον φυσικά επαληθευτούν στην πράξη οι υπολογισμοί για τα απολήψιμα κοιτάσματα.

Η πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές είναι το Κατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982, γι' αυτό και δεν χρειάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις. Το απολήψιμο κοίτασμα εκτιμάται στα 10 εκατ. βαρέλια και η γεώτρηση υπολογίζεται πολύ νωρίτερα της τριετίας. Το Κατάκολο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean και της βρετανικής Trajan Oil.

Στην περίπτωση του Πατραϊκού, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα απολήψιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Όσο για τα Ιωάννινα (κοινοπραξία Energean με καναδική Petra Petroleum), τα ανακτήσιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια.

«Νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις»

Την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ είχε δώσει ένα παράδειγμα για τα πιθανά έσοδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορεί να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι). Με βάση αυτή την παραδοχή θα μπορούσαν να προκύψουν αθροιστικά έσοδα για το Δημόσιο ύψους 15-20 δισ. δολαρίων, εφόσον πάντα επαληθευτούν και στην πράξη οι  εκτιμήσεις.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Πρίνος, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, έχει παράξει 112 εκατομμύρια βαρέλια, με μέση τιμή στο διάστημα των 33 ετών κάτω από τα 50 δολάρια.

Και μπορεί πλέον οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να αποτελούν μάλλον οριστικό παρελθόν, και η εκτίμηση για τα 90 δολάρια να είναι ρεαλιστική, ωστόσο «είναι μάλλον νωρίς να μιλάμε – πριν καν μπουν γεωτρύπανα- για κοιτάσματα, μεγέθους Πρίνου», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο. 

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια έσοδα για το Δημόσιο θα προκύψουν αφενός από την καταβολή του φόρου 25% που βαρύνει τις κοινοπραξίες, αφετέρου από το μίσθωμα που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά και γεωολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και άλλες παραμέτρους.

Η αιτία των καθυστερήσεων

Πολλά έχουν γραφtεί για τις καθυστερήσεις, το μόνο ωστόσο βέβαιο είναι ότι επί δύο χρόνια, η κύρια αιτία ήταν η άρνηση των αρμοδίων υπουργείων (Οικονομικών και ΠΕΚΑ), να κατανοήσουν ότι μια παρόμοια σύμβαση με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να διασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς στον επενδυτή για όλη τη χρονική της διάρκεια. Κάτι τέτοιο εξάλλου προβλέφθηκε και για τη σύμβαση με την εταιρεία του ΤΑΡ.

Η άρνηση των υπουργείων είτε να διασφαλίσουν το δεδομένο αυτό για τις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν με τις κοινοπραξίες, είτε να συμπεριλάβουν όρο που να προσφέρει οικονομικό αντιστάθμισμα σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού συντελεστή, είχε ως συνέπεια επί ένα και πλέον χρόνο, από την ανακήρυξη των αναδόχων, να μη πέφτουν οι υπογραφές.

Τελικά, και έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ ΥΠΕΚΑ- υπ. Οικονομικών, και ενώ οι καθυστερήσεις λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε εμπλοκή, οριστικοποιήθηκε το φορολογικό καθεστώτος που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, και άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων.

Όσο για το Κατάκολο, η αρχική «έμπνευση» να απαιτηθεί από τις δύο κοινοπραξίες την Energean και την Greek Oil που είχαν ενδιαφερθεί να καταθέσουν κοινή πρόταση, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία αφού η πρώτη κοινοπραξία αποδείχθηκε τυπικά και ουσιαστικά εξαφανισμένη. Ο «υποχρεωτικός γάμος» (Energean - Greek Oil) με κουμπάρο το ΥΠΕΚΑ, κατέληξε σε οριστικό διαζύγιο, και τελικά η περιοχή κατακυρώθηκε στην Energean.

Πρώτα Κατάκολο

Η διαφορά του Κατακόλου με τις άλλες δύο περιοχές είναι ότι εφόσον γίνει επανερμηνεία των σεισμικών από την κοινοπραξία Energean -Trajan, μπορεί να γίνει απευθείας επιβεβαιωτική και όχι ερευνητική γεώτρηση. Κι αυτό καθώς στο συγκεκριμένο κοίτασμα έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ερευνητική γεώτρηση. 

Ξεκινώντας λοιπόν την πρώτη γεώτρηση ίσως και μέσα στους επόμενους 24 μήνες, η σημασία της θα αποδειχθεί πολύ σημαντική καθώς θα αποδείξει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην περιοχή και θα δημιουργήσει την πρώτη παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα εκτός του Πρίνου. 

Είναι σαφές ότι ενόψει του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει μέσα στο 2014, για οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη που θα ξεκινήσουν να «τεμαχίζονται» το καλοκαίρι, η ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος θα εκτοξεύσει το ενδιαφέρον της αγοράς αλλά και την υπεραξία του διαγωνισμού που θα κάνει το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο περιοχές τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, εκεί θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή. Στα Ιωάννινα Energean και Petra θα ξεκινήσουν πρώτα με τις καταγραφές από αέρος, μετά θα συνεχίσουν με τα σεισμικά, κλπ. Εκτιμάται ότι συνολικά το ερευνητικό στάδιο για την περιοχή ανέρχεται στα 7 χρόνια σε τρεις διαφορετικές φάσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τον Πατραϊκό που είναι θαλάσσια περιοχή ανέρχεται στα 8 χρόνια. Δηλαδή παραγωγή πετρελαίου στις δύο αυτές περιοχές δύσκολα θα δούμε νωρίτερα από το 2021 – 2022.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου