Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Χρεοκοπεί η Energy Future Holdings - Ήταν το "μεγάλο λάθος" του Buffett

Χρεοκοπεί η Energy Future Holdings - Ήταν το "μεγάλο λάθος" του Buffett
Χρεοκόπησε σήμερα η Energy Future Holdings Corp. (πρώην TXU Corp), η Τεξανή εταιρεία ενέργειας που εξαγοράσθηκε το 2007 από τους γνωστούς τιτάνες των private equities Henry Kravis και David Bonderman και την Goldman Sachs, στη μεγαλύτερη εξαγορά μέσω δανεικών κεφαλαίων (LBO) όλων των εποχών.

Τότε, η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 48 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών για μεγάλη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η χρηματοοικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την άνθηση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου σε πτώση, που ξεκίνησε από το 2008. Από το υψηλό των 13 δολαρίων που ήταν τον Ιούλιο του 2008, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει σε επίπεδα κατώτερα των 2 δολαρίων.

Έπειτα από τη συμφωνία με τους πιστωτές της, η Energy Future ευελπιστεί να βγει από το καθεστώς της χρεοκοπίας σε 11 μήνες. Και δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω των 11 δισ. δολαρίων. “Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουν τη στήριξη των βασικών οικονομικών αντισυμβαλλόμενών μας για μια συναινετική αναδιάρθρωση. Περιμένουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις λειτουργίες μας κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης”, αναφέρει ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, John Young.

Η χρεοκοπία της Energy Future συγκρίνεται με την ύψους 48,9 δισ. δολαρίων κατάρρευση της Enron, το 2001. Η αίτηση χρεοκοπίας δείχνει ότι η εταιρεία διαθέτει assets 36,4 δισ. δολαρίων και χρέη 49,7 δισ. δολαρίων.

Ο Warren Buffett, που έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια στην Energy Future, έχει χαρακτηρίσει την κίνηση σαν “ένα μεγάλο λάθος”. Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου, ο Buffett αποκάλυψε ότι η εταιρεία του, η Berkshire Hathaway, υπέστη προ φόρων ζημιά 873 εκατ. δολαρίων στην ύψους 2 δισ. δολαρίων επένδυσή της στην Energy Future.

Η Energy Future είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας, και διαθέτει ιστορία που ξεκινά το 1882, όταν ήταν η πρώτη εταιρεία που άναψε ηλεκτρικά φώτα στο Ντάλλας.

Η εξαγορά της μέσω δανεικών κεφαλαίων, το 2007, ήρθε στο αποκορύφωμα του 3ετούς boom των LBOs. Όμως, το deal έφερε μεγάλες ζημιές για το fund του Kravis,  KKR & Co., του Bonderman,  TPG Capital και την Goldman Sachs Capital Partners του Lloyd Blaknfein.

Οι τρεις εταιρείες αναγκάστηκαν, στην πορεία, να προχωρήσουν σε διαγραφές αξιών για την ύψους 5 δισ. δολαρίων επένδυσή τους, αποτιμώντας την μόλις στα 5 σεντε ανά δολάριο.

Υπό την πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, η μονάδα Texas Competitive θα διαχωριστεί από την Energy Future. Οι πιστωτές θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Texas Competitive ως αντάλλαγμα για τη διαγραφή χρεών 23 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου