Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ



ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ                                    
                                                                                                                        

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η   Γ Ι Α   Τ Η Ν
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2014
Επίσημη Γιορτή για τους Εργατικούς Αγώνες, για να τιμήσουμε

Την  αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών το 1886 στο Σικάγο , με το σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο» και αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας.
Από τους διαδηλωτές εκείνους εργάτες 8 συνελήφθησαν, οι 4 από αυτούς καταδικάστηκαν κι εκτελέστηκαν κι ο ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή.
Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης και καταδίκης και το «αίμα των αθώων» έβαλε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής !
Στην Ελλάδα, η  πρώτη Πρωτομαγιάτικη (για την ακρίβεια ήταν 2 Μαϊου του 1893)  συγκέντρωση έγινε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη και αιτήματα το 8ωρο, την Κυριακάτικη Αργία και κρατική ασφάλιση για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων. Τον επόμενο χρόνο (1894) η ίδια συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα, διοργανωτή τον Καλλέργη και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής ενωμένες, έχει σαν αποτέλεσμα 10 συλλήψεις άμεσα κι αργότερα το καλοκαίρι και του Καλλέργη. Πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια, έως το 1911 και 1912, για να γίνουν οι επόμενες ενωμένες εργατικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συλλήψεις κι εξορίες των διοργανωτών κι υποκινητών. Κι άλλα 7 χρόνια  για να ξαναγίνει μεγάλη εργατική συγκέντρωση και διαδήλωση, ενώ είχε προηγηθεί η ψήφιση του Ν.281/1914 «περί Σωματείων» που κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, καθώς κι η ίδρυση της ΓΣΕΕ (1918). 
Αξίζει να μνημονεύουμε κάθε χρόνο  κι αυτή την Πρωτομαγιά  του 1936 με τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το
μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο"

 Γιάννης Ρίτσος - Ἐπιτάφιος (ἀποσπάσματα)
(Θεσσαλονίκη. Μάης τοῦ 1936. Μιὰ μάνα, καταμεσὶς τοῦ δρόμου, μοιρολογάει τὸ σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της καὶ πάνω της, βουΐζουν καὶ σπάζουν τὰ κύματα τῶν διαδηλωτῶν - τῶν ἀπεργῶν καπνεργατῶν. Ἐκείνη συνεχίζει τὸ θρῆνο της):
Κι, ἄχ, Θέ μου, Θέ μου, ἂν εἴσουν Θεὸς κι ἂν εἴμασταν παιδιά σου
θὰ πόναγες καθὼς ἐγώ, τὰ δόλια πλάσματά σου.
Κι ἂν εἴσουν δίκειος, δίκαια θὰ μοίραζες τὴν πλάση,
κάθε πουλί, κάθε παιδὶ νὰ φάει καὶ νὰ χορτάσει.
Τιμούμε και Θυμόμαστε πως η Ημέρα της Πρωτομαγιάς καθιερώθηκε (με απόφαση της 2ης Διεθνούς, με τη συμμετοχή Συνδικάτων από 20 χώρες, Παρίσι, 14/7/1889) ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ μέσα από ΑΓΩΝΕΣ, μέσα από νίκες και ήττες, ως ΗΜΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΘΗΝΑ, ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, ΩΡΑ 11.00 πμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΩΡΑ 10.30 πμ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ
  • ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ


ΠΑΣΚΕ - ΕΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου