Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τι "καίει" τα ελληνικά συνδικάτα την 1η Μαΐου του 2014


Με «φορτωμένη» ατζέντα προετοιμάζονται οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας για την οργάνωση των αυριανών, πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις της χώρας. Για άλλη μία χρονιά, όπως συμβαίνει τελευταία, οι εργαζομένοι τόσο του δημοσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ταυτόχρονα βρίσκονται υπ’ ατμόν.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο, κατάργηση τριετιών στον ιδιωτικό τομέα και μείωση των επικουρικών συντάξεων βρίσκονται αναμφίβολα στις τρεις πρώτες θέσεις της ημερήσιας διάταξης της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικης Μεταρρύθμισης βρίσκονται οι «καυτές» εργασιακές πατάτες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο που θα  βγάλει «μεταξεταστέο» το 15% των υπαλλήλων (πλην ένστολων και εκπαιδευτικών) μέχρι τέλος Ιουνίου έχει αποτελέσει την αφορμή για την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων από πλευράς ΑΔΕΔΥ στη διάρκεια του επομένου μήνα (απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις).

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν πως κανείς αποδοτικός υπάλληλος δεν πρέπει να φοβάται από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων.

Πιο «καλυμμένη» αισθάνεται η ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα για τα οποία είναι κατά βάση αρμόδια, καθώς μετά την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα τέλη του περασμένου Μάρτη, με τη συμμετοχή μάλιστα και του ΣΕΒ διασφαλίστηκαν τουλάχιστον τα «κεκτημένα» πλην του κατώτατου μισθού ο οποίος από την 1η Γενάρη του 2017 θα καθορίζεται από την κυβέρνηση. Για το θέμα αυτό ειδικά η ΓΣΕΕ έχει επιζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης (ILO).

Ωστόσο η επερχόμενη κατάργηση των τριετιών, έστω και σε δυόμισι χρόνια από τώρα, προκαλεί ήδη «σεισμό» στους εργατικούς κόλπους μιας και αυτή θα μπορούσε να φέρει μείωση έως και 30% στις ετήσιες απολαβές. Από τη μεριά τους κυβερνητικοί κύκλοι κρίνουν το μέτρο αυτό αναγκαίο για την επανένταξη ή την  παραμονή στην αγορά εργασίας μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούνται, από άποψη μισθού, λιγότερο «ανταγωνιστικοί» από τους νέους.

Μικρές θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ισχύσουν από την 1η Ιουλίου του 2014, λόγω της  εφαρμογής του «συντελεστή βιωσιμότητας» στα επικουρικά ταμεία, δήλωσε χθες, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ήταν αναγκαίες οι προσαρμογές στο εφάπαξ με την καθιέρωση του «συντελεστή βιωσιμότητας», που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στις κύριες συντάξεις και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου στις επικουρικές.

Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν θα υπάρξουν στο εξής άλλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε «θωρακισμένο» και «νοικοκυρεμένο».


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου