Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΠΕ: Προσδοκία Αναστροφής Κλίματος και Νέο Ομόλογο στο Βάθος


Σε βάσιμα δεδομένα που προοιωνίζουν την αναστροφή το 2014 των πιεσμένων οικονομικών μεγεθών του προηγούμενου έτους προσβλέπει ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. που δεν αποκλείεται να προσφύγει στην έκδοση και δεύτερου ομολόγου, μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια πέρυσι.
Με συγκρατημένη αισιοδοξία η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. προσδοκά ότι κατά την τρέχουσα χρήση μια σειρά παραγόντων, όπως η δειλή ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, η εντυπωσιακή πορεία των εξαγωγών, η αναδιάρθρωση του κλάδου λιανικής εμπορίας, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της μητρικής εταιρίας με την εθελούσια έξοδο, τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, η θετική πορεία της διεθνούς δραστηριότητας και η σταθερή συνεισφορά των πετροχημικών, θα επηρεάσουν θετικά τα μεγέθη της, ακόμη κι αν διατηρηθεί το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον για τα περιθώρια διύλισης. Πάντως, στο πρώτο δίμηνο του έτους δεν καταγράφονται ενδείξεις που να πιστοποιούν ότι αλλάζει δραστικά το κλίμα στο θέμα των διεθνών περιθωρίων διύλισης, ωστόσο, εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτή η εικόνα ενδεχομένως να αλλάξει, καθώς φαίνεται να ανακόπτεται η ύφεση στην Ευρώπη και να εκτονώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ. Αυτό, άλλωστε, το μεγάλο προβάδισμα των αμερικανικών διυλιστηρίων πέρυσι ήταν που οδήγησε τον όμιλο της ΕΛ.ΠΕ. στο να παρουσιάσει το χειρότερο οικονομικό έτος στη δραστηριότητα του ως τώρα.
Η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. υπολογίζει σε 212 εκατ. ευρώ τα έσοδα που της αναλογούν από την οριστικοποίηση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, ποσό το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την αποκλιμάκωση του δανεισμού του ομίλου και τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού κόστους του. Ωστόσο, στα πλάνα της διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. είναι η έκδοση και ενός ακόμη ομολόγου, μετά την επιτυχημένη έκδοση των 500 εκατ. ευρώ πέρυσι την Άνοιξη. Πηγή του ομίλου που μίλησε στο energia. gr επισήμανε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας έκδοσης, ο χρόνος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς».
Στα θετικά που προσμετρούνται για τη διαμόρφωση των μεγεθών του 2014 περιλαμβάνονται η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς καυσίμων και δη του πετρελαίου θέρμανσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Βέβαια, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες τον Ιανουάριο φαίνεται ότι έχουν ανακόψει τις πωλήσεις του προϊόντος, αλλά αθροιστικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνολική αύξηση πωλήσεων σε σχέση με την περσινή σαιζόν, οπότε καταγράφηκε μείωση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%.
Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο προέρχεται από τις εμπορικές εταιρίες του ομίλου, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση τους, με συνέπεια να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους. Αυτό σε συνδυασμό με τα νέα προγράμματα μάρκετινγκ που εφαρμόζουν συν τη βελτίωση της αξιοπιστίας τους μέσα από νέα προγράμματα ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων τους προσδοκάται ότι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα μερίδια τους στην αγορά.
Στα μεγέθη του 2014 θα απεικονισθεί η εξοικονόμηση κατά 20 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ μέσα από συνέργειες που έχουν επιτευχθεί προσδοκάται επιπλέον όφελος 80 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές του ομίλου, μετά τον εκσυγχρονισμό της Ελευσίνας, αναμένεται όχι μόνον να σταθεροποιηθούν, αλλά και να ενισχυθούν. Πέρυσι αντιπροσώπευαν το 44% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Σημαντική προβλέπεται να είναι η συνεισφορά των πετροχημικών και φέτος, καθώς έχει βελτιωθεί η καθετοποιημένη λειτουργία των μονάδων προπυλενίου και πολυπροπυλενίου.
Πολύ καλά κινήθηκε πέρυσι ο κλάδος ενέργειας του ομίλου, με την Elpedison να διατηρεί αμετάβλητο το EBITDA και μάλιστα σε συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές για την ηλεκτρική αγορά. Η σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της αγοράς, η απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα από τη συμφωνία με την Gazprom εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω το ενεργειακό κόστος και θα επιτρέψουν τη διεύρυνση της συνεισφοράς του ενεργειακού κλάδου του ομίλου στην ενίσχυση των μεγεθών του.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου