Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ταχύτερα οι επενδύσεις της Energean Oil & Gas


Στην επίσπευση της υλοποίησης των επενδύσεών της στο κοίτασμα Έψιλον, στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματός της στον κόλπο της Καβάλας, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχωρεί η Energean Oil & Gas, που είναι η μοναδική εταιρεία με παραγωγή πετρελαίου σήμερα στη χώρα μας.
Ειδικότερα, η Energean θα ξεκινήσει τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη διετία 2014-2015 από το συγκεκριμένο κοίτασμα, από το οποίο είχαν παραχθεί συνολικά 340.000 βαρέλια πετρελαίου πριν από τρία χρόνια. Η Energean Oil & Gas προχωρεί στη συγκεκριμένη επιλογή, έπειτα από τις θετικές ενδείξεις που έχουν προκύψει από την επανεκτίμηση των δεδομένων για το Έψιλον, στην οποία έχει προχωρήσει το επιστημονικό της δυναμικό. Οι μέχρι σήμερα γνωστές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, καθώς και σε συνολικά αποθέματα της τάξης των 32 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Το πρόγραμμα της Energean Oil & Gas προβλέπει την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του Πρίνου και ήταν το πρώτο νέο κοίτασμα που το 2011 και έπειτα από 30 χρόνια πετρελαϊκής παραγωγής μόνο από τον Πρίνο, έδωσε καινούργια παραγωγή υδρογονονανθράκων για τη χώρα μας. Το πρόγραμμα τότε είχε διακοπεί λόγω τεχνικών προβλημάτων στη γεώτρηση, έπειτα από αιφνίδια γεωλογική μεταβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι δύο γεωτρήσεις στο Έψιλον θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες και πάντως εντός της χρονιάς.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει επίσης, κατά τη διάρκεια της διετίας 2014-2015, την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στον Πρίνο και μιας ακόμη στον Βόρειο Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής, η οποία κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 2.000 και 2.500 βαρελιών ημερησίως.
H Energean πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολαρίων με την BP Oil International, βάσει της οποίας η δεύτερη θα προμηθεύεται τους παραγόμενους υδρογονάνθρακες από τον κόλπο της Καβάλας.
Για να επιτευχθεί η παραπάνω συμφωνία απαιτήθηκε να προηγηθεί τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Energean, καθώς με το μέχρι πρότινος καθεστώς το σύνολο της παραγωγής από τον Πρίνο πωλούνταν υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.
(Δ. Διαμαντίδης, Ημερησία, 21/2/2014)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου