Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Εμφανίστηκαν τουρκικές εταιρείες για το κυπριακό φυσικό αέριο


Σε μεγάλη γωστρατηγική ήτα οδηγεί τον Ελληνισμό ο Ν.Αναστασιάδης αλλά όπως είπε και ο ίδιος...η εθνικότητα είναι κάτι "δευτερεύον", που δεν τον απασχολεί.

Ο αγωγός που ονειρευόνταν ο Α.Σαμαράς ότι θα ένωνε τα κοιτάσματα Κύπρου και κρήτης και θα διέρχονταν από την Ελλάδα προφανώς θα μείνει μόνο στα όνειρα.

Ήδη, δύο τουρκικές εταιρείες πετρελαίων έχουν παρασκηνιακά βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία. Έτσι από εκεί που δεν φάινονταν η Τουρκία θα καταστεί ο απόλυτος ενεργειακός κόμβος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, οι οποίοι επισκέφθηκαν χωριστά την Λευκωσία, είχαν επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας, θέτοντας τις θέσεις τους. Ταυτόχρονα επιχείρησαν να καταγράψουν τις κυπριακές αντιδράσεις στο σενάριο που παρουσίασαν στους αξιωματούχους της Λευκωσίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών - που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι- κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για μεταφορά με αγωγούς μέσω Κύπρου φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το σενάριο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην αποκλείει παρόμοια διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.

Ανάλογες βολιδοσκοπήσεις έγιναν κι από Ισραηλινό αξιωματούχο που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε όμως πως δεν μπορεί να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο εάν δεν λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό. Όταν ρωτήθηκε Κύπριος αξιωματούχος κατά πόσο εννοεί «τελική λύση», απάντησε καταφατικά.

Όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ (Noble και Delek), έχουν αρχίσει επαφές με την Άγκυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία με αγωγούς.

Επισήμως, δεν έχει οτιδήποτε ανακοινωθεί, ωστόσο, είναι σαφές από τις πληροφορίες ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ Άγκυρας και εταιρειών προχωρούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου