Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Απειλή για τη Μεσόγειο τα χημικά της Συρίας, λένε φορείς από 14 χώρες


Διεθνή έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακύρωση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, συνυπογράφουν περιβαλλοντικοί φορείς και επιστήμονες από 14 χώρες της ΕΕ.

Στην έκκληση, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εκφράζεται η ανησυχία «για τον κίνδυνο δηλητηρίασης της Μεσογείου», ανησυχία που οφείλεται «στους πιθανούς κινδύνους μιας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μια σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της μεθόδου και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και με την επιλογή του τόπου.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για «μια επιβαρημένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υδροβιολόγος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, πρόταση των επιστημόνων είναι «η καταστροφή των χημικών να γίνει σε χερσαίο ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρξει παρακολούθηση της ενδεχόμενης ρύπανσης από τα χημικά».

Η κ. Μήλιου επισημαίνει, εξάλλου, ότι η επιχείρηση χρηματοδοτείται με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά το ήμισυ του συνολικού κόστους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αφού γίνεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων άρα πρέπει να υπάρξει σαφής διασφάλιση της δημόσιας υγείας», προσθέτει.

Τη διεθνή έκκληση συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, φορείς, ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικά ινστιτούτα από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Βέλγιο, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Αρχιπελάγους» για την ανάδειξη του θέματος, πραγματοποιήθηκαν, επιπροσθέτως, συναντήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων και ευρωβουλευτές, οι οποίοι, σύμφωνα με την κ. Μήλιου, «εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα είναι ασφαλής η όλη διαδικασία».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου