Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Επιβάλλει «λύση» στην Κύπρο απειλώντας με το φ/α


Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός τουρκικών δημοσιευμάτων αναφορικά με την σύναψη λύσης στο Κυπριακό, λύσης η οποία ουσιαστικά συνίσταται στην αναγνώριση του «ψευδοκράτους» και στην υφαρπαγή από την Τουρκία των κυπριακών κοιτασμάτων έναντι «πινακίου φακής».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ η  Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία, σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο, καθώς αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της Άγκυρας: Η μεταφορά δηλαδή του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω Τουρκίας και μέσω αυτού η ουσιαστική ομηρεία του συνιστώντος Ελληνοκυπριακού κράτους – που θα προέλθει από τις διαπραγματεύσεις- από τις διαθέσεις της Άγκυρας.

Αναλυτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τις τέσσερις εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες στην Κύπρο καταλήξουν σε επιτυχία.

"Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια", ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή. "Εάν δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Οι τουρκικές εταιρείες ίσως να διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με το Ισραήλ. Η Τουρκία δεν έχει στόχο να είναι απλώς το σημείο μεταφοράς στην Μεσόγειο. Το σχέδιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες στην Κύπρο αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστεί η διαμάχη στην περιοχή(!)", αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι απειλούν πως εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί τη
«λύση»  που της επιβάλλουν τότε δε θα αφήσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο!

Βέβαια δε χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να «πείσουν» την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς αυτή έχει ήδη δεχθεί πρακτικά άνευ όρων τη «λύση» αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή – δηλαδή από την Κύπρο στην Ελλάδα με υποθαλάσσιο αγωγό- από το Ισραήλ στην Ευρώπη υποτίθεται πως θα στοιχίσει οχτώ φορές περισσότερο από ότι αν περάσει από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: defencenet,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου