Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Εξετάζεται ενδεχόμενο πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο


Τις πιθανότητες στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων, μεταξύ των οποίων και της πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, θα εξετάσει τεχνική Επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα και θα έχει την πρώτη της συνάντηση το Φεβρουάριο.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίων Sherif Ismail, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος στρέφεται προς την Αίγυπτο, ως μέρος της διαδικασίας εξέτασης όλων των πιθανών επιλογών της για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ΑΟΖ της.

Η Λευκωσία, θέλει να έχει πέραν από το σχέδιο Α’ που είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης και σχέδιο Β’ ή ακόμα και σχέδιο Γ’, σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Πριν από πέντε χρόνια, η Κύπρος συζητούσε την πιθανότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, καθώς η χώρα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αερίου για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. 

Ωστόσο, οι αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες και η πολιτική αστάθεια στη χώρα οδήγησαν σε μείωση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετούνται συμβόλαια που ήδη υπήρχαν με ξένες εταιρείες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου