Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ – Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ

20140208-124745.jpg
Η αρχή έγινε το 1822 – 1827 με τα δάνεια “Ανεξαρτησίας”. Τότε που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η επανάσταση κατά του Τούρκικου ζυγού.
Παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι επαναστατημένοι Έλληνες να δανειστούν, για να εξοπλιστούν οι αγωνιστές της ελευθερίας, καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν έδειξε ενδιαφέρον, προφανώς για να μη δυσαρεστήσουν το σουλτάνο. Λίγο μετά όμως, όταν τα πράγματα άλλαξαν κι η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος των Ελλήνων, η Αγγλική κυβέρνηση διεμήνυσε το Μαυροκορδάτο ότι θα τη δυσαρεστούσε ιδιαίτερα αν δεν προτιμούσε να δανειστεί από το Αγγλικό χρηματοδοτικό σύστημα. Συμφωνήθηκαν δύο δάνεια το ένα το 1824 και το άλλο το 1825. Από τη στιγμή αυτή η Ελλάδα μπαίνει στο φαύλο κύκλο της απάτης και του αέναου
χρέους με πρωτεργάτη της εκμετάλλευσης κυρίως την Αγγλία, που έβλεπε την Ελλάδα ως προτεκτοράτο.
Από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, που δόθηκε στην Ελλάδα, παρακρατήθηκε το 41% ως προκαταβολή τόκων. Από το υπόλοιπο 59% , και με τη μεσολάβηση των ίδιων των Άγγλων, παραγγέλθηκε από τη Γερμανία πολεμικό υλικό το οποίο απεδείχθη άχρηστο. Το χειρότερο ήταν ότι τα δάνεια πάρθηκαν με υποθήκη τις “εθνικές γαίες”, τα εδάφη δηλαδή που θα απελευθέρωναν οι Έλληνες από τους Τούρκους. Ήταν τέτοιοι οι όροι του δανείου και η εκμετάλλευση των Ελλήνων που οι ίδιοι οι Times του Λονδίνου έγραψαν: “ η Ελληνική υπόθεση προδόθηκε στην Αγγλία, η Ελλάς θα θριάμβευε άνευ του Αγγλικού χρηματιστηρίου.”
Το υπόλοιπο 10 % που έφτασε στους Έλληνες κι αυτό κατασπαταλήθηκε μεταξύ των οπλαρχηγών με τα “πανογραψήματα”.
Το 1826 η κυβέρνηση Ζαίμη δεν είχε “μία” στο εθνικό ταμείο για να βοηθήσει τους πολιορκημένους στο Μεσολόγγι. Ελλάδα τότε ονομάστηκε “Ψωροκώσταινα”.
Το 1827 κηρύχθηκε η πρώτη πτώχευση.
Το 1828 ο Καποδίστριας........
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου