Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αμετανόητος ο Όλι Ρεν


Πετάει το μπαλάκι σε Γερμανία και Eurogroup για την διάρθρωση των «προγραμμάτων διάσωσης».

Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης αποδίδει τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος

Έπρεπε να αγοράσουμε χρόνο για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών δηλώνει κυνικά για το πρώτο ελληνικό Μνημόνιο το 2010

Ανεβάζει τους τόνους το ΕΚ, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και παντελή έλλειψη νομιμοποίησης στη συγκρότηση και το ρόλο της Τρόικας.

Σιωπή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης

Στη δίωρη ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, υπερασπίστηκε τις επιλογές της Τρόικας, που ελήφθησαν, όπως δήλωσε, υπό τρομερή πίεση χρόνου και κάτω από δραματικές συνθήκες.

Στις αιτιάσεις των ευρωβουλευτών ότι οι εθνικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Πορτογαλία εκβιάστηκαν να προβούν σε περικοπές , απάντησε ότι η δανειολήπτρια χώρα είναι υπόλογη στο εθνικό κοινοβούλιο και παραδέχτηκε ότι κάποιες χώρες και κυρίως η Γερμανία «υπαγόρευσαν τον τρόπο που σχεδιάστηκαν τα προγράμματα διάσωσης.

Ο Ρεν κατηγόρησε τα κράτη-μέλη που απέρριψαν την πρόταση που είχε υποβάλει η Ε. Επιτροπή να ελέγχει η Eurostat τα στατιστικά στοιχεία των χωρών- μελών, κίνηση που θα απέτρεπε την Ελλάδα να δώσει ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.

Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, που κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί η Τρόικα να συνεχίσει υπό την παρούσα σύνθεση και δεν βλέπει λόγο να αποχωρήσει από αυτήν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της Τρόικας εντός του σημερινού πλαισίου και την ίδια άποψη έχει και το Εurogroup, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα, τις περικοπές δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους και να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις εκ μέρους της Τρόικας, εμφανίστηκε αμετανόητος , δηλώνοντας ότι η task force θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί νωρίτερα για να αποφευχθεί η αρχική «έλλειψη προόδου». Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών , αλλά και στα «όρια» της οικονομετρίας απέδωσε τις λάθος υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας που υποτίμησαν τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της ύφεσης.

Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή , ο Όλι Ρεν παραδέχτηε κυνικά ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους του το 2010, θα έβαζε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να «αγοράσουμε χρόνο»

Στον αντίποδα των απαντήσεων του Όλι Ρεν στο Προσχέδιο της Έκθεσής τους οι δύο εισηγητές στηλιτεύουν την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης στη δράση της Τρόικας που δεν εδράζεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης.

Εντοπίζουν επίσης σύγκρουση ανάμεσα στο Ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών και από την άλλη ως μέλους της Τρόικας που λειτουργεί κατά παρέκκλιση της κοινοτικής μεθόδου. (βλ.παρ 29-37 του Προσχεδίου της έκθεσης )

Επισημαίνουν ότι ο διακυβερνητικός χαρακτήρας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης τον καθιστά ευάλωτο στις πολιτικές πιέσεις και τονίζουν ότι όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της ΟΝΕ θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε διακυβερνητικό πλαίσιο.

Πρόκειται για σοβαρότατες επισημάνσεις που θίγουν την καρδιά του προβλήματος –την αντιδημοκρατική και ανέλεγκτη λειτουργία της Τρόικας. Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πάρει φωτιά , φέροντας στην επιφάνεια και θεμελιώδεις συγκρούσεις ανάμεσα τα βασικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική προεδρία περί άλλων τυρβάζει… 

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου