Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

UBS: Οι προβλέψεις για ΕΛΠΕ και Motor Oil


Το χειρότερο τρίμηνο που έχουν εμφανίσει εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης ήταν το δ΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της UBS.
Στην έκθεσή του, ο διεθνής οίκος, μεταξύ άλλων, παραθέτει τις προβλέψεις του για τις τα αποτελέσματα των εταιριών του κλάδου, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil.
Αναλυτικότερα:
ΕΛΠΕ
Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η UBS προβλέπει καθαρές ζημιές ύψους 17 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο και κερδών 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα EBITDA εκτιμάται πως θα είναι μειωμένα κατά 28% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε τριμηναία βάση, στα 56 εκατ. ευρώ.
Ο οίκος αναμένει να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των EBITDA, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η κατάσταση στην ελληνική αγορά πετρελαίου, η οποία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.
Η τιμή-στόχος που δίνει η UBS για τα ΕΛΠΕ είναι τα 7,75 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση "neutral".
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου.
Motor Oil
Η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει ανακοινώσει τις πρώτες τριμηναίες ζημιές από το δ' τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τη UBS, η οποία αναμένει ζημιές (σε προσαρμοσμένη βάση) ύψους 1 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 4 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2012 και 31 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2013, ενώ τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 39 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20% σε ετήσια και κατά 52% σε τριμηνιαία βάση.
Ο οίκος αναφέρει πως τα αποτελέσματα του γ' τρίμηνου έδειξαν πως οι δραστηριότητες διύλισης μπήκαν και πάλι σε τροχιά, μετά τις εργασίες συντήρησης του α' εξαμήνου του 2013, ωστόσο εκτιμά πως το EBITDA διύλισης θα μειωθεί λόγω του πολύ δύσκολου περιβάλλοντος διύλισης στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμά πως η Motor Oil θα εμφανίσει βελτιστοποίηση των αποδόσεων των προϊόντων της, όμως αυτό δεν αναμένεται να είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τα ισχνά περιθώρια. Το marketing αναμένεται πως θα εμφανίσει μια συνηθισμένη εποχική πτώση, όμως οι καλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να δώσουν στήριξη.
Η UBS δίνει τιμή-στόχο 9,00 ευρώ με σύσταση "buy".
Τα αποτελέσματα της Motor Oil αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου