Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς : Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε.                      Αριθ. Πρωτ.:4881

κ. Αρθούρο Ζερβό                                                                Ημερ.: 15.1.2014



Θέμα: Σχέδιο Νόμου περί ρύθμισης θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε

  

Κύριε Πρόεδρε

Ως γνωστό η Κυβέρνηση κατέθεσε το Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ αφού νωρίτερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ελάχιστο χρονικό διάστημα (μόλις 72 ώρες).

Στην ουσία, το Σχέδιο Νόμου έρχεται να αντικαταστήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθ. 168 στις 24.7.2013.

Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Δημοκρατία με τον Νόμο 4001/11 έχει ενσωματώσει στην Ελληνική Νομοθεσία τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις, αναφέρουν ότι η Διαχείριση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) ανατίθεται σε θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε με την επωνυμία Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε) η οποία οργανώνεται και λειτουργεί ως ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς κατά τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και ιδίως του Κεφαλαίου V, αυτής.



Τα ερωτήματα που απερίφραστα και επιτακτικά προκύπτουν είναι τα εξής:

1.Ποια είναι η άποψη της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε για την επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΔΜΗΕ όταν μόλις πριν από δύο χρόνια έχει γίνει η επιλογή του μοντέλου ΙΤΟ; (μοντέλο που χαρακτηρίστηκε σαν τη λιγότερο επώδυνη επιλογή για τη ΔΕΗ).

2.Έχει εντολή η Διοίκηση της ΔΕΗ, από την Κυβέρνηση, να προβεί στα όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 του Σχεδίου Νόμου «Με επιμέλεια και δαπάνη της Εταιρείας συντελείται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ»;

3.Γνωρίζει η Διοίκηση της ΔΕΗ αν η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης αποτελεί Μνημονική υποχρέωση της χώρας.

Κύριε Πρόεδρε

Η αφορμή σύνταξης και αποστολής της εν λόγω επιστολής προέκυψε κυρίως μετά από την χθεσινή τοποθέτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, όπου μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ήταν οι Σύμβουλοι της ΔΕΗ αυτοί που θεώρησαν ως ενδεδειγμένη την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, σε μία φάση (ενώ αρχικά ήταν να γίνει σε δύο στάδια).

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ Α.Ε είχε υιοθετήσει το μοντέλο ΙΤΟ αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να πείσει την τότε Κυβέρνηση να υιοθετηθεί το εν λόγω μοντέλο έναντι των ισοδύναμων μοντέλων (ISO και unbundling) που προέβλεπε η σχετική οδηγία. Από τα όσα, δε, έχει αναφέρει ο Υφυπουργός φαίνεται να προκύπτει η εικόνα ότι έχει αλλάξει άποψη και η ΔΕΗ για την συγκεκριμένη επιλογή (του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού) του ΙΤΟ.

Κύριε Πρόεδρε

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ως γνωστό, είναι Επιχειρησιακό Σωματείο της ΔΕΗ Α.Ε νομιμοποιείται όμως στην αποστολή της Επιστολής τούτης, με δεδομένο ότι οι Εργαζόμενοι στο σύνολο του Ομίλου άρα και στην ΔΕΗ Α.Ε έχουν εμπράγματα δικαιώματα στην περιουσία και της ΑΔΜΗΕ (σύμφωνα με το άρθρο 34 του Νόμο 2773 του 1999).

Περαιτέρω, η κίνησή μας αυτή εμπίπτει και στην υποχρέωση που έχουμε (μαζί με το σύνολο των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που εκπροσωπούν τον Όμιλο της ΔΕΗ Α.Ε και με δεδομένες τις εγγενείς αδυναμίες της ΓΕΝΟΠ) να αντισταθούμε στα σχέδια της Κυβέρνησης με την ευχή και την προσδοκία ότι δεν αποτελούν και σχεδιασμό της Επιχείρησης.

     Πολύ δε περισσότερο, δεν θα θέλαμε να κατηγορηθούμε ότι απεμπολούμε τον αγώνα και αδιαφορούμε για την τύχη των συναδέλφων μας στον ΑΔΜΗΕ με το σκεπτικό ότι τα χρήματα θα έρθουν στη ΔΕΗ Α.Ε προκειμένου να υπηρετήσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Κύριε Πρόεδρε

     Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε συντονισμό με το σύνολο των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα αναλάβει δράσεις προς την κατεύθυνση αποτροπής του Κυβερνητικού σχεδιασμού ξεπουλήματος της περιουσίας των εργαζόμενων και του Ελληνικού λαού.
 
ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου