Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μεθάνιο εκλύουν οι παλιές γεωτρήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα


Εξαιτίας της σχιστολιθικής επανάστασης, αλλά και δεκαετιών εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές παλιές γεωτρήσεις οι οποίες ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωή τους. Πλέον, όμως, έρευνα του πανεπιστημίου Στάνφορντ φανερώνει ότι ακόμα και αυτές οι γεωτρήσεις εκλύουν σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.
Στην Πενσιλβάνια για παράδειγμα, υπάρχουν 300-500.000 τέτοιες γεωτρήσεις με αρκετές να εκλύουν μεθάνιο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 86 φορές περισσότερο από ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Το θέμα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι ότι το φαινόμενο αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στις δημόσιες υπηρεσίες και στην κυβέρνηση όταν γίνονται μετρήσεις.
Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι παλιές γεωτρήσεις της Πενσιλβάνιας συνεισέφεραν 4-7% στις ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου το 2010. Προκειμένου να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν αισθητήρες ακριβώς πάνω από τη γεώτρηση και σύγκριναν την παρουσία μεθανίου σε σχέση με τον κανονικό αέρα λίγα μέτρα πιο πέρα. Παρατήρησαν ότι στο κοντινότερο σημείο υπήρχε έκλυση μεθανίου της τάξης των 56 mg ανά ώρα, έναντι σχεδόν μηδέν υπό κανονικές συνθήκες. Μάλιστα, η έκλυση παρατηρήθηκε ακόμα και σε γεωτρήσεις που είχαν σφραγιστεί. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το τσιμέντο που χρησιμοποιείται έχει μια διάρκεια ζωής 30 χρόνια και πολλές από τις γεωτρήσεις σφραγίστηκαν ακόμα πιο παλιά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου