Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΟΠΕΚ: Σε χαμηλό 12 ετών η ζήτηση πετρελαίου


Ο ΟΠΕΚ υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί το 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών. Καμπανάκι από το Ιράν για πτώση της τιμής στα 40 δολ.
ΟΠΕΚ: Υποβαθμίζει προβλέψεις για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου – Βλέπει χαμηλό 12 ετών 

Στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών τοποθετεί πλέον ο ΟΠΕΚ την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τη διεθνή ζήτηση μαύρου χρυσού, ενώ παράλληλα εκτινάσσεται η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το 2015 βλέποντας μείωση της ζήτησης για αργό στα 28,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από το 2003.

Η τιμή του μαύρου χρυσού παραμένει σε πτωτική τροχιά και κινείται κοντά  σε χαμηλό 5ετίας και με τα ίδια τα μέλη του ΟΠΕΚ να προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στα 40 δολ. καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ. Σημειώνεται πως μόλις χθες το Ιράκ προχώρησε σε μείωση των προσφερόμενων τιμών για τους πελάτες στην Ασία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που έχει προβεί σε σημαντικές εκπτώσεις για τους πελάτες σε Ασία και ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για τον επόμενο χρόνο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυο μηνών που η ΕΙΑ αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της.

Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 1,30 δολ., στα 65,54 δολ. ανά βαρέλι. Χθες, η τιμή του Brent είχε αγγίξει τα 65,29 δολ. ανά βαρέλι που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού WTI για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 2,3% στα 62,37 δολ. ανά βαρέλι.



ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου