Όταν ένας trader έχει γίνει πασίγνωστος για τα “πονταρίσματα” που κάνει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τότε αποτελεί είδηση το ότι κατάφερε να βγάλει χρήματα από την πτώση της τιμής του αργού κατά 18% τον τελευταίο μήνα. Κι όμως, ο Andrew J. Hall τα κατάφερε με αυτόν τον τρόπο: Πόνταρε ταυτόχρονα και στο αμερικανικό δολάριο.
Ο άνθρωπος αυτός έχει κερδίσει τον σεβασμό για τις προβλέψεις του επί των διακυμάνσεων της αγοράς και τον Νοέμβριο ανακοίνωσε 1% κέρδη για το hedge fund εμπορευμάτων που κατέχει. Ο Hall, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια εγκαταλείπει το πόστο του ως CEO της εταιρείας Phibro που εμπορεύεται commodities εδώ και 100 χρόνια, “βλέπει” το πετρέλαιο να διολισθαίνει ακόμα περισσότερο, την ώρα που ο ίδιος επικεντρώνεται στο ιδιωτικό fund που δημιούργησε ο ίδιος.
Πώς τα κατάφερε όμως να βγάλει χρήματα σε μια τέτοια περίοδο πτώσης για το αγαπημένο του commodity; ο 64χρονος Hall, ιδρυτής του Astenbeck Capital Management, με χαρτοφυλάκιο 3 δισ. δολ., στοιχημάτισε στο δολάριο και ξεπούλησε τα συμβόλαια αργού πριν ξεσπάσει η χειρότερη φάση της πτώσης των τιμών. Ο Hall είναι ένας δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι άλλοι traders τον αποκαλούν “Θεό”.
Εχει γίνει γνωστός από την πεποίθησή του ότι οι τιμές; του πετρελαίου θα δουν άνοδο μακροπρόθεσμα και ότι η σχιστολιθική γεώτρηση στις ΗΠΑ είναι υπερεκτιμημένη. Για το μέλλον “βλέπει” ράλι, ωστόσο, πριν από αυτό θεωρεί ότι θα σημειωθεί νέα πτώση στις τιμές έως και στα 50 δολάρια το βαρέλι προτού ανακάμψει κατά το α' εξάμηνο του 2015.
Το fund Astenbeck ανακοίνωσε ζημιές το 2011 και το 2013, ωστόσο τώρα αναμένεται να κλείσει το έτος με άνοδο κερδών κατά 7%.
Όσο για τη μοίρα της Occidental Phibro είναι ακόμα άδηλη, μετά την αποχώρηση Hall που κάνει το μέλλον της αβέβαιο. Η πετρελαϊκή έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους της ότι σχεδιάζει να πουλήσει ή να βάλει λουκέτο στη μονάδα ενεργειακής εμπορίας μέχρι τα τέλη του 2014.
Ο Hall έγινε περιβόητος κατά την οικονομική κρίση του 2009, λόγω ενός πακέτου εννιαψήφιων αποδοχών (100 εκατ. δολ. μπόνους), ενώ η Phibro ήταν υπό την ιδιοκτησία της Citigroup. Το γεγονός είχε προκαλέσει διχογνωμίες σχετικά με τους μισθούς στις τράπεζες που είχαν κρατηθεί ζωντανές χάρη σε ομοσπονδιακά κεφάλαια.
Το κάστρο που αγόρασε στη Γερμανία ο Hall, προφανώς χάρη στα παχυλά μπόνους που εισέπραξε
“Καθώς η βιομηχανία πετρελαίου ή μάλλον οι επενδυτές της πατούν φρένο και οι χαμηλές τιμές δίνουν ώθηση στην αύξηση της ζήτησης, τότε η σημερινή πληθώρα αποθεμάτων θα εξαφανιστεί σύντομα ή – ακόμα περισσότερο – θα μετατραπεί σε μελλοντικό έλλειμμα”, ανέφερε ο ίδιος, “Σε αυτό τουλάχιστον ποντάρουν οι Σαουδάραβες και σε μας αυτό φαίνεται ένα καλό στοίχημα”.
Η στρατηγική του Hall στο παρελθόν ήταν συχνά να αγοράζει τα αποκαλούμενα συμβόλαια πετρελαίου μακράς λήξης. Αρέσκεται να επενδύει όταν αυτά τα προθεσμιακά είναι φθηνότερα από τις τρέχουσες τιμές. Νωρίτερα μέσα στο έτος τα προθεσμιακά συμβόλαια πουλούσαν για λιγότερα απο τις τιμές του πετρελαίου εκείνης της περιόδου.
Ο πρώην trader της BP ανέμενε αύξηση για το πετρέλαιο σε σημείο ρεκόρ το 2008, καθώς και την επακόλουθη πτώση του κάτι που τον βοήθησε να πάρει μπόνους 100 εκατ. δολ. για τρία συνεχόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου