Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ING: Λουκέτο στο 40% των ευρωπαϊκών διϋλιστηρίων για να είναι βιώσιμος ο κλάδος


Ο ευρωπαϊκός κλάδος διΰλισης θα πρέπει να συνεχίσει στο μέλλον μόλις με 60 διϋλιστήρια προκειμένου να είναι βιώσιμος, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα ING, γεγονός που προϋποθέτει το κλείσιμο του 40% των σημερινών μονάδων.
Από το 2009 έχουν βάλει λουκέτο στην Ευρώπη 22 διϋλιστήρια, τα οποία είχαν παραγωγή 2,3 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα. Την ίδια περίοδο, άλλα 15-20 διϋλιστήρια πωλήθηκαν σε ανεξάρτητους οίκους εμπορίας ή επενδυτές, σύμφωνα με την έκθεση της ING.
Η τράπεζα θεωρεί ότι θα ήταν προτιμότερο να κλείσουν άλλες 40 μονάδες, παρά να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με την υποπαραγωγή και τα προβλήματα βιωσιμότητας. Η πρόβλεψη αυτή είναι ακραία αν αναλογιστεί κανείς ότι η γενική εκτίμηση στον κλάδο είναι ότι θα πρέπει να κλείσουν 10 διϋλιστήρια ως το 2020 προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία.
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα διϋλιστήρια είναι οι υπερβολικές ποσότητες fuel oil που παράγουν, το οποίο τους στοιχίζει 2,5 δις. δολάρια παραπάνω. Επίσης, τονίζεται ότι οι εταιρείες του χώρου έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 30 δις. δολαρίων για αναβαθμίσεις στην περίοδο 2009-2020.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου