Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πού ποντάρουν οι Σαουδάραβες για να "γονατίσουν" τις ΗΠΑ με το πετρέλαιο

Πού ποντάρουν οι Σαουδάραβες για να "γονατίσουν" τις ΗΠΑ με το πετρέλαιο
Η Σ. Αραβία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του OPEC που δεν εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του καρτέλ, παρά το γεγονός ότι η τιμή πετρελαίου συνεχώς υποχωρεί.

Όλοι αναρωτιόνται γιατί, αλλά η απάντηση είναι μάλλον απλή ή τουλάχιστον είναι απλή για τους ίδιους τους Σαουδάραβες.  Σύμφωνα με το Ριάντ όσο υποχωρεί το πετρέλαιο, τόσο υποφέρουν και αυτοί που παράγουν πετρέλαιο από σχιστολιθικά πετρώματα. Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί παραγωγοί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν οι αναλυτές, η Σ. Αραβία δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του OPEC. Μπορεί αυτό να αυξήσει τα δικά της έσοδα – εάν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η τιμή πετρελαίου θα αυξηθεί μετά από αυτήν την κίνηση – αλλά θα βοηθήσει ταυτόχρονα και τους “μισητούς” παραγωγούς shale oil.

Ταυτόχρονα η Σ. Αραβία δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και επομένως είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει ακόμη και περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και το γεγονός ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, διατήρησε σιωπή ιχθύος κατά την άφιξή του στη Βιέννη, εν όψει της συνόδου του OPEC την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου.

“Μήπως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές;”, περιορίστηκε να δηλώσει στο Dow Jones Newswire, απατώντας σε ερώτηση του πρακτορείου σχετικά με το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στις αγορές.

“Η Σαουδική Αραβία αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να σβήσει τον ανταγωνισμό του shale oil από τις αγορές”, σπεύδει να υποστηρίξει ο Abdulwahab Abu-Dahesh, Σαουδάραβας οικονομολόγος, ενώ προσθέτει ότι η χώρα “διαθέτει τη δυνατότητα να αντέξει χαμηλή τιμή πετρελαίου για δύο ή τρία χρόνια”.

Στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο, φθάνοντας στα 900.000 βαρέλια ημερησίως, από 1,25 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Ιούλιο, αν και η Σ. Αραβία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής τους.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι ο κύριος στόχος της Σ. Αραβίας είναι να διατηρήσει το μερίδιο που κατέχει αυτή τη στιγμή στην αμερικανική αγορά και να μη χάσει πελάτες εξαιτίας του shale oil αμερικανικής παραγωγής. Όσο η τιμή πετρελαίου υποχωρεί, η παραγωγή shale oil καθίσταται όλο και λιγότερο συμφέρουσα, καθώς τα κέρδη για τους παραγωγούς του μειώνονται.

Κατά τον Fahad Alturki, οικονομολόγο της Jadwa Investment στο Ριάντ, “ο μόνος που θα κερδίσει από τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του OPEC θα είναι αυτοί που παράγουν shale oil, δηλαδή οι ΗΠΑ”. Αντίθετα όσο η τιμή του πετρελαίου πέφτει κάποιοι από τους παραπάνω παραγωγούς μπορεί ακόμη και να χαθούν από τις αγορές, αφήνοντας ένα κενό το οποίο θα σπεύσει να καλύψει η Σ. Αραβία.

Μία διαφορετική προσέγγιση
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι η μείωση της παραγωγής του OPEC τουλάχιστον κατά ένα εκατ. βαρέλια στην επικείμενη σύνοδό του στις 27 Νοεμβρίου. Αυτό, όμως, αποτελεί μία σχετικά προσωρινή λύση. Ουσιαστικά ο OPEC θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η “επανάσταση” της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα (fracking) είναι γεγονός και ως εκ τούτου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των πετρελαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup ο OPEC έχει αγνοήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο την “πετρελαϊκή επανάσταση” στις ΗΠΑ όσο και το fracking και ως εκ τούτου το μόνο που του απομένει είναι να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του, προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου “λόγο” στις ενεργειακές αγορές.

“Η επανάσταση του shale gas στις ΗΠΑ, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν “ξυπνητήρι” για τον OPEC”, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citi στο report toyw “Energy Weekly”. Άλλωστε η τιμή του Brent (για παράδοση Ιανουαρίου) έχει υποχωρήσει περίπου 30% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό των 115 δολαρίων το βαρέλι που άγγιξε τον Ιούνιο και το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύεται κοντά στα 80 δολάρια, με δεδομένη την υπερπροσφορά πετρελαίου που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιράν, Βενεζουέλα και Ισημερινός πιέζουν τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ να υπάρξει μείωση της ημερήσιας παραγωγής, αλλά η μεγαλύτερη παραγωγός, η Σαουδική Αραβία, δεν εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει αυτήν την τακτική.

Η αμερικανική ενεργειακή αγορά έχει ενισχυθεί σημαντικά, χάρη στη διόγκωση της τοπικής αγοράς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, γεγονός το οποίο “|μεταφράζεται” όχι μόνο σε περισσότερα αλλά και φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Μέχρι πρότινος ανταγωνιστές του OPEC ήταν χώρες όπως η Ρωσία. Μία μεγάλη ενεργειακή δύναμη αλλά όχι ικανή να απειλήσει σε τόσο υψηλό επίπεδο το καρτέλ.  Η δυναμική είσοδος των ΗΠΑ στην ενεργειακή αγορά δημιουργεί μία νέα τάξη πραγμάτων, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο OPEC.

Οι αναλυτές της Citi επιμένουν ότι ο OPEC θα πρέπει να αποφασίσει μείωση ημερήσιας παραγωγής ή τουλάχιστον να επαναφέρουν το “ταβάνι” παραγωγής όλων των μελών τους στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως όλα δείχνουν ότι εντός του καρτέλ υπάρχουν έντονες διαφωνίες, οι οποίες όσο διατηρούνται τόσο ο OPEC φαίνεται να “χάνει” το παιχνίδι.

“Εάν ο OPEC δεν μειώσει είτε την ημερήσια παραγωγή είτε το ανώτερο επίπεδο ημερήσιας παραγωγής των μελών του, τότε το πετρέλαιο θα συνεχίσει να υποχωρεί”, ξεκαθαρίζουν οι  William A. Featherston και Jon Rigby, αναλυτές ενεργειακών αγορών στην UBS.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου