Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών το αργό


Βουτιά 2,2% σημείωσε η τιμή του αργού την Τρίτη διολισθαίνοντας σε χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς ενισχύεται η νευρικότητα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ την Πέμπτη για τα επίπεδα της παραγωγής. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 1,69 δολ. ή 2,2% κλείνοντας στα 74,09 δολ. το βαρέλι. 

Στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιλέξει τις συστάσεις ο Οργανισμός να εφαρμόζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα όρια παραγωγής που έχουν υιοθετήσει τα μέλη του, αντί για μια μείωση της συνολικής παραγωγής, μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχο.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ φέρεται να επιλέγουν στάση αναμονής, ενώ κάποια άλλα, όπως η Βενεζουέλα, εκτιμούν ότι μια μείωση της παραγωγής θα αναχαιτίσει τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

"Η Σουηδική Αραβία θα επιλέξει πιθανότατα να διατηρηθεί" αμετάβλητο το ανώτατο όριο, αναφέρει ο αξιωματούχος. Μια έκκληση για πιο αυστηρή τήρηση των ορίων θα αποτελούσε μια επιλογή για το επόμενο διάστημα, προσθέτει.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε πριν από τρία χρόνια να διαμορφώσει το ανώτατο όριο παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ωστόσο, συχνά παραβιάζει το όριο αυτό, καθώς διάφορα μέλη του Οργανισμού ξεπερνούν τους στόχους παραγωγής στην προσπάθεια τους να κερδίσουν μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Μια πιο αυστηρή τήρηση των ορίων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΕΚ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου