Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Υπό προυποθέσεις ξανά στο τραπέζι η πώληση των ΕΛΠΕ μέσω ΧΑΑ


Σε χρηματιστηριακά επίπεδα της τάξης των 1.000-1.200 μονάδων θα επανέλθει ξανά στο τραπέζι από την κυβέρνηση η συζήτηση για πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων.
“Μόνο εφόσον το ΧΑΑ σπάσει τη ζώνη των 1.000 μονάδων και σταθεροποιηθεί εκεί για ένα με δύο μήνες, τότε και μόνο θα έχει νόημα να μιλήσει κανείς και πάλι για πώληση των ΕΛΠΕ”, αναφέρει παράγοντας που εμπλέκεται στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Με πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την οικονομία- από την τύχη των εκατοντάδων δράσων του Μνημονίου που ακόμη εκκρεμούν μέχρι την “προληπτική γραμμή στήριξης” που θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο μεθαυριανό Eurogroup- όλα συνηγορούν ότι τουλάχιστον για ένα ακόμη μήνα η Λεωφόρος Αθηνών θα κινείται στη ζώνη των 790-850 μονάδων.
Παρ' όλα αυτά, κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν να κάνουν αισιόδοξες σκέψεις που για την ώρα δεν είναι παρά απλά σχέδια επί χάρτου.
Εφόσον το αισιόδοξο αυτό σενάριο επαληθευτεί, αυτό δεν αναμένεται να γίνει παρά κάπου μέσα στο 2015, και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει πρώτα η πολιτική αβεβαιότητα που παραμένει ο υπ΄αριθμόν ένας κίνδυνος για την ελληνική αγορά πολλαπλασιάζοντας τις επιπτώσεις από την γενικότερη τάση αποεπένδυσης κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Με βάση πάντως την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ, το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης ανέρχεται σήμερα στα 1,29 δισ. ευρώ, επομένως το 35% κοστίζει περίπου 450 εκατ. ευρώ. Οταν το ΤΑΙΠΕΔ υπό την πίεση να ενισχυθούν τα πενιχρά φέτος έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είχε επαναφέρει τον περασμένο Ιούλιο την ιδέα της πώλησης των ΕΛΠΕ μεσω ΧΑΑ, τότε ο γενικός δείκτης έπαιζε στα επίπεδα των 1000-1250 μονάδων. Με βάση την τότε χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ, η αξία του συνόλου των μετοχών τους ανερχόταν σε 1,85 δις ευρω και το 35% ισοδυναμούσε με 647 εκατ. ευρώ.
Φυσικά η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση, και φυσικά σε συνεννόηση με το βασικό μέτοχο του ομίλου, δηλαδή την Paneuropean Oil.
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Λάτση εισήλθε το 2003 μέσω της Paneurοpean στα ΕΛΠΕ και βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε τότε με το Ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ. Οι όροι αυτοί καθιστούν ουσιαστικά την όλη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ τυπική, αφού χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση δεν μπορεί να υπάρξει πώληση.
Πάντως στην λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνεται τόσο στη τελευταία έκθεση της Κομισιόν όσο και στις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του μνημονίου, τα ΕΛΠΕ ήταν από τις λιγοστές κρατικές εταιρείες χωρίς χρονοδιάγραμμα πώλησης.
Η αιτία είχε να κάνει με τη παράμετρο της ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά.
Για την ιστορία και μόνο, θυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ είχε στο παρελθόν - και πριν φυσικά την επιδείνωση των σχέσων Ρωσίας- Δύσης-  εκδηλωθεί από τη Gazprom -μέσω τoυ πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromneft-  καθώς και από την άλλη ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft. Είναι γνωστό εξάλλου το ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για τα ΕΛΠΕ που εκφράστηκε από κοινού με τον όμιλο Λάτση το 2003, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης της Πετρόλα με τα ΕΛΠΕ. Πέρυσι ενδιαφέρον είχε εκφραστεί και από επενδυτικό σχήμα του Κατάρ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου