Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Άνοδος για το πετρέλαιο


Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή αλλά κατέγραψαν το μακρύτερο εβδομαδιαίο αρνητικό σερί από το 1986 καθώς το αδύναμο outlook προσφοράς και ζήτησης συνέχισε να αποτελεί «βαρίδι» για την αγορά. 

Το αργό πετρέλαιο τύπου brent, υποχώρησε για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, το μακρύτερο αρνητικό σερί σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται από το 1991. Το αμερικανικό συμβόλαιο υποχώρησε για έβδομη διαδοχική μονάδα, διαγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1986.

Ειδικότερα, την Παρασκευή το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,61 δολ. ή 2,2% στα 75,82 δολ. το βαρέλι, ωστόσο έχασε 3,6% στην εβδομάδα. 

Το αργό τύπου brent, ενισχύθηκε 1,92 δολ. ή 2,5% στα 79,41 δολ. το βαρέλι και στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 5,4%. 

Στη μηνιαία έκθεσή που δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), σημειώνει ότι η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει απότομα στις αρχές του 2015 και προσθέτει ότι «η ανάπτυξη της παραγωγής δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης». 

«Η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγεί πλέον σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου όπως συνέβαινε κάποτε» αναφέρει ο ΙΕΑ. «Η επιστροφή στα προηγούμενα υψηλά τιμών μπορεί να μην είναι μια άμεση προοπτική». 

Ο ΙΕΑ στην έκθεσή του διατήρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση το 2014 και το 2015.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου