Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ απειλεί τις αραβικές χώρες του ΟΠΕΚ


Ο ΟΠΕΚ δίνει μάχη για να διατηρήσει την επιρροή που είχε επί δεκαετίες στις αγορές αργό, αφού η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου δημιουργεί μία «νέα τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο», αναφέρει εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τη Societe Generale, ο ΟΠΕΚ έχει δεχθεί πλήγμα από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και θα μπορούσε να επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο μειώνοντας την παραγωγή. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει η Goldman Sachs, αν περιμένει ο ΟΠΕΚ να δει εάν η πτώση των τιμών ανακόψει την εκρηκτική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές να καθορίζονται από τις βιομηχανίες άντλησης στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα.

Ο Χάρι Τσιλινγκούριαν, αναλυτής της ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει πως πολλά από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν εξετάζουν καν την προοπτική να αφήσουν το πετρέλαιο να υποχωρήσει σε επίπεδο που θα υπονομεύσει την παραγωγή σχιστολιθικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, με τις υπάρχουσες τιμές μόνον το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν αρκετά κέρδη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ Ιράν, Ιράκ και Αλγερία χρειάζονται μια τιμή της τάξεως τουλάχιστον των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Ολε Σλοτ Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank, σημειώνει την ύπαρξη κινδύνου οι παραγωγοί στην Αμερική να αντιδράσουν στη μείωση των τιμών επινοώντας φθηνότερους τρόπους για τον εντοπισμό και την παραγωγή πετρελαίου.

Ήδη από το 2012 το κόστος της παραγωγής έχει μειωθεί κατά 30 δολάρια το βαρέλι.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου