Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ETEA: Έτσι θα "βγαίνει" η επικουρική σύνταξη


Διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς θα μπορεί κάποιος ασφαλισμένος του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου να λάβει την (επικουρική) σύνταξη εξέδωσε η διοίκηση του.

Υπενθυμίζεται πως στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά οι ήδη ασφαλισμένοι των συντριπτικά περισσότερων ταμείων-τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ξεκαθαρίζεται γενικά πως: 

1. Υποθέσεις πριν την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ (01.07.2012) αντιμετωπίζονται σύμφωνα μες τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως ισχύουν. 

2. Μετά την ένταξη των φορέων στο ΕΤΕΑ ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Οι χρόνοι που πραγματοποιήθηκαν στην ασφάλισή τους μετατρέπονται αυτοδίκαια σε χρόνο ασφάλισης ΕΤΕΑ και αποτελούν ενιαίο χρόνο. 

β) Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. 

γ) Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ: 

- για την απονομή της σύνταξης (κρίση του δικαιώματος, υπολογισμός σύνταξης, έναρξη, κ.λπ.) εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις του “αρμόδιου-απονέμοντος” φορέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3863/2010, όπως ισχύει. 

- Εφόσον ούτως δεν θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης, αναζητείται ο ενταχθείς φορέας, κατά φθίνουσα σειρά χρόνου ασφάλισης, με τις διατάξεις του οποίου θεμελιώνεται δικαίωμα. Εάν δεν υπάρχει, το αίτημα απορρίπτεται. 

- Για τον υπολογισμό του “ποσού συμμετοχής” σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης με άλλο ΝΠΔΔ, εφαρμόζονται ομοίως οι διατάξεις του “αρμόδιου-απονέμοντος φορέα”. 

- Οι υποθέσεις διεκπεραιώνονται από την υπηρεσιακή μονάδα του ΕΤΕΑ που υποστηρίζει τη λειτουργία του “αρμόδιου-απονέμοντος φορέα”. Αν αυτός είναι το τ. ΕΤΕΑΜ, διεκπεραιώνονται από το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Τα εννιά βήματα για να πάρει κάποιος επικουρική σύνταξη 

Παρακάτω επισημαίνει η διαδικασία με την οποία κάποιος ασφαλισμένος θα φτάσει να πάρει τη σύνταξή του από το ΕΤΕΑ:

1. Τα αιτήματα συνταξιοδότησης κατατίθενται στο ΕΤΕΑ, στη Διεύθυνση που υποστηρίζει τον φορέα ένταξης του ασφαλισμένου (ο τελευταίος φορέας ασφάλισης πριν το ΕΤΕΑ). Ειδικά, αν ο τελευταίος φορέας είναι το τ. ΕΤΕΑΜ, κατατίθενται στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

2. Ο προσδιορισμός του χρόνου ασφάλισης γίνεται με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα διαδικασία. Η αρμοδιότητα συγκέντρωσης του χρόνου ανήκει στη Διεύθυνση που υποστηρίζει τον φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ και η ευθύνη καταμέτρησης του χρόνου σε κάθε φορέα, στις Διευθύνσεις που υποστηρίζουν τους ενταχθέντες φορείς. 

3. Αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης, όπως αυτές ισχύουν, είτε στο σύνολό τους, είτε τμηματικά (καθορισμός “αρμόδιου-απονέμοντος” φορέα και “συμμετεχόντων” φορέων – διατάξεις του άρθρου 5, ν.3863/2010, όπως ισχύουν). 

4. Μετά την ένταξη των φορέων στο ΕΤΕΑ, ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλισή τους μετατρέπεται σε χρόνο ΕΤΕΑ και αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χρόνος ασφάλισης. 

5. Εάν δεν θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης βάσει των διατάξεων του “αρμόδιου – απονέμοντος” φορέα, το αίτημα παραπέμπεται στις Διευθύνσεις του ΕΤΕΑ που υποστηρίζουν τους φορείς με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης κατά φθίνουσα σειρά, μέχρι την επιβεβαίωση της θεμελίωσης του δικαιώματος και συνεπώς του καθορισμού του τελικού “αρμόδιου-απονέμοντος” φορέα. Εάν δεν θεμελιώνεται δικαίωμα σε κανένα ενταχθέντα φορέα, το αίτημα απορρίπτεται. 

6. Ακολουθείται εσωτερική διαδικασία μεταξύ των Διευθύνσεων του ΕΤΕΑ, πλην των περιπτώσεων που αφορούν στο τ. ΕΤΕΑΜ, όπου γίνεται αλληλογραφία με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

7. Ο χρόνος ασφάλισης μετά την ένταξη στο ΕΤΕΑ αθροίζεται στο χρόνο που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ. 

8. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται και η σύνταξη υπολογίζεται βάσει των καταστατικών διατάξεων του “αρμόδιου-απονέμοντος” φορέα. 

9. Εκδίδεται μια απόφαση από την οργανική μονάδα του ΕΤΕΑ που υποστηρίζει λειτουργικά τον “αρμόδιο – απονέμοντα” ή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όταν αυτός είναι το τ. ΕΤΕΑΜ. 

Τέλος η εν λόγω εγκύκλιος ( 182637/10.10.2014) παρουσιάζει σειρά παραδειγμάτων ανά κλάδο ασφάλισης του ΕΤΕΑ για το πώς προκύπτει η κάθε επικουρική σύνταξη (ΤΕΑΠ-ΔΕΗ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΝΤΠ , ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΠ-ΕΡΤΤ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΕΤΑΑ-ΤΝΟΜ-ΚΕΑΔ


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου