Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Οι λογαριασμοί του νερού ξεχείλισαν το ποτήρι για τους Ιρλανδούς

Οι λογαριασμοί του νερού ξεχείλισαν το ποτήρι για τους Ιρλανδούς
Στους δρόμους βγήκαν το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί, για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει να τους χρεώνει για το νερό που καταναλώνουν, από τις αρχές του έτους επόμενου έτους.

Η Ιρλανδία πέρασε την οικονομική κρίση και την εποχή του δικού της μνημονίου με σχετικά λίγες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Όμως, αποδεικνύεται ότι οι λογαριασμοί του νερού, σε μία χώρα που είχε συνηθίσει να απολαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες ύδρευσης τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η απόφαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού αποτελεί μια ριψοκίνδυνη κίνηση, 18 μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές, στις οποίες τα κυβερνητικά κόμματα ήλπιζαν να επιβραβευτούν από τους ψηφοφόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας.

“Υπάρχει μεγάλη οργή απέναντι στα όσα επέβαλε η κυβέρνηση στον κόσμο”, λέει στο Reuters ο Martin Kelly, ένας 50χρονος υπάλληλος σιδηροδρόμων, κρατώντας πλακάτ που γράφει “Σταματήστε τη μεγάλη ληστεία του νερού”. “Λένε ότι είναι το τελευταίο κομμάτι, αλλά είναι το δυσκολότερο. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο”, εξηγεί.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο πέρυσι και περιμένει ανάπτυξη 4,7% φέτος.

Η βελτίωση της οικονομίας έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ο πρώτος χωρίς νέα μέτρα λιτότητας εδώ και επτά χρόνια. Όμως, η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν την οικονομική ανάκαμψη.

Πάνω από 1 στους 10 είναι άνεργοι και τουλάχιστον 100.000 δανειολήπτες έχουν μείνει πίσω στις δόσεις των στεγαστικών τους.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου