Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Γ. Μανιάτη με τη διοίκηση της Edison


Η Edison επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού όσο και των υδρογονανθράκων, όπως επισήμανε η διοίκση της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα στην κεντρική έδρα της στο Μιλάνο, η Edison επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει στην Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου. 

"Αποτελεί τιμή για την Edison" δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Bruno Lescoeur, "να φιλοξενεί στην ιστορική της έδρα τον Υπουργό κ. Μανιάτη και την ελληνική αντιπροσωπεία κατά τον τερματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για την 130η επέτειο της ίδρυσής της. 

Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και να διαπιστώσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε πολλά σημαντικά θέματα. 

Εκτός από την παγιωμένη παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Edison προσβλέπει σε περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, επιβεβαιώσαμε στον κ. Υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο bid round ερευνών και για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB που αναπτύσσουμε από κοινού με την ΔΕΠΑ. 

Οι υποδομές αυτές θα προσφέρουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια σημαντική πρόσβαση στα νέα μεγάλα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι είναι μία στρατηγική ευκαιρία για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και βεβαίως μία ευκαιρία για να καταστεί ποιο γρήγορο και ποιο ανταγωνιστικό το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου".

«Είμαι ευτυχής που επισκέφθηκα την έδρα της Edison με τη ευκαιρία μιας τόσο σημαντικής επετείου για αυτή την ιστορική εταιρεία, δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Μανιάτης. 

Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την πορεία υλοποίησης διαφόρων σημαντικών πρωτοβουλιών και να επιβεβαιώσω την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στα επενδυτικά σχέδια που η Edison προωθεί μέσω σταθερών συνεργασιών με μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισα στη Διοίκηση της Edison την μεγάλη σημασία που η Κυβέρνησή μας αποδίδει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Ελλάδας της Βαλκανικής χερσονήσου και της ιταλικής αγοράς. 

Στα πλαίσια αυτά, επανέλαβα στη Διοίκηση της Edison την απόλυτη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ταχεία υλοποίηση του IGB και του IGI. 

Παράλληλα με την προώθηση της ανάπτυξης του αγωγού EAST-MED, ο IGB αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή για τα Βαλκάνια, ενώ ο IGI Ποσειδών θα διασφαλίσει τη εξαγωγή στην Ιταλία των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στα πλαίσια της ελεύθερης και πλήρως ανταγωνιστικής ανάπτυξης των νέων οδεύσεων φυσικού αερίου». 

Ο Υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Μιλάνο για να συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκε σήμερα την κεντρική έδρα της Edison στο Μιλάνο και συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία εκπροσωπήθηκαν όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που συνδέονται με την πορεία του ενεργειακού τομέα της χώρας, όπως η έρευνα υδρογονανθράκων, η ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού και η υλοποίηση των στρατηγικής σημασίας οδεύσεων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Ιταλία. 

Η Διοίκηση της Εdison εξήρε την σπουδαιότητα της Ελλάδας στη συνολική της δραστηριότητα, επισημαίνοντας:

- την παγιωμένη πλέον παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο ο Όμιλος συμμετέχει με σημαντικές επενδύσεις και θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση ήδη από το 2008 μέσω της Elpedison - σύμπραξη με την Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελλάκτωρ - στη χονδρεμπορική αγορά και στην αγορά λιανικής πώλησης,

- τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων με την απόκτηση της άδειας για έρευνα στον Δυτικό Πατραϊκό, σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια και την Petroceltic. 

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται από την Εdison και στην συνεργασία με την ΔΕΠΑ για την υλοποίηση υποδομών στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και ΙGI που βρίσκονται σε προωθημένο στάδιο υλοποίησης και βεβαίως η μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό EAST-MED.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου