Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ξεκινούν έλεγχοι made in USA από την εφορία

Ξεκινούν έλεγχοι made in USA από την εφορία
Τους πρώτους φακέλους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων που θα ελεγχθούν με το αμερικανικό σύστημα άρχισαν να ανοίγουν έναν προς έναν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι έλεγχοι made in USA ξεκίνησαν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να ξεχάσουν τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των εισοδημάτων που δήλωναν μέχρι σήμερα στην εφορία. Πολλοί ενδεχομένως θα χάσουν και τον ύπνο τους αφού στο «μικροσκόπιο» των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν ακόμη και τα χρήματα που δαπανούν για καταναλωτικές συνήθειες μέχρι και τα ποσά που ξοδεύουν για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία.

Κοσμήματα, έργα τέχνης, συλλογές και άλλα τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά καθώς και όλα τα έσοδα και οι καταναλωτικές δαπάνες ακόμη και τα αεροπορικά εισιτήρια και τα χρήματα που πληρώνει κάποιος στα ξενοδοχεία θα προσδιορίζουν πλέον το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Το μοντέλο των φορο-ελέγχων για την αποκάλυψη και φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων αλλάζει πλέον ριζικά. Η εφορία ακολουθώντας την αμερικανική συνταγή θα προσδιορίζει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων με έμμεσο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Πρόκειται για τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα και εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου