Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τι γίνεται με την αποκρατικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα;

Τι γίνεται με την αποκρατικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα;
Εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα στο θέμα αποκρατικοποίησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, όπως αφήνουν να εννοηθούν κάποια κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται να το έχει εντάξει στον προγραμματισμό του για φέτος.

Η εν λόγω εγκατάσταση φυσικού αερίου ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και η αποκρατικοποίησή του μένει «παγωμένη» για περίπου τρία χρόνια. Η κυβέρνηση κατά καιρούς εμφανίζεται πρόθυμη να επιταχύνει τις διαδικασίες, ωστόσο το ζήτημα της προκήρυξης του διαγωνισμού καθυστερεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα εντοπίστηκαν το Δεκέμβρη του 1972 και η παραγωγή ξεκίνησε το Μάιο του 1981 και το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε μια ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρεία μέχρι και του χρόνου. Η νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες το σχέδιο απαιτεί επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η μέγιστη παραδοσιμότητα στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Επίσης, η αποθήκη κρίνεται σημαντική για τη μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB, ενώ έχει δυνατότητα αποθήκευσης τους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Ταμείο, στόχος είναι να επανεξετάσει την πιθανότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων σχεδόν εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα μέσω της χρήσης, της αξιοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης τους ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ η τράπεζα HSBC έχει αναλάβει το έργο του Οικονομικού Συμβούλου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου