Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πρώτη δοκιμαστική πτήση του ιπτάμενου αυτοκινήτου (video)

Πρώτη δοκιμαστική πτήση του ιπτάμενου αυτοκινήτου (video)
«Ένα όχημα που θα αλλάξει την προσωπική μετακίνηση σε παγκόσμια κλίμακα». Αυτή είναι η υπόσχεση των δημιουργών του AeroMobil. Αυτή σίγουρα είναι και η σκέψη όσων αντικρίζουν ένα αυτοκίνητο που βγάζει... φτερά.

Όχι δεν πρόκειται για όχημα του μέλλοντος. Το αυτοκίνητο-αεροπλάνο των Σλοβάκων Στεφάν Κλάιν και Γιούραϊ Βάτσουλικ, παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στη Βιέννη. Και ήδη έχει λάβει σχετική πιστοποίηση από την ομοσπονδία υπερελαφράς αεροπορίας της Σλοβακίας, με το «βλέμμα» προς αντίστοιχη πιστοποίηση από την Ε.Ε.

Το AeroMobil 3.0 διαδέχεται ουσιαστικά το προηγούμενο πρωτότυπο, το AeroMobil 2.5,  ενσωματώνοντας σημαντικές βελτιώσεις. Όπως επισημαίνεται, έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε στάδιο προγράμματος δοκιμών πτήσης. Είναι κατασκευασμένο από προηγμένα συνθετικά υλικά και διαθέτει κινητήρα Rotax 912, μέγιστη ταχύτητα (ως αεροσκάφος) 200 χλμ/ ώρα, ταχύτητα απογείωσης 130 χλμ/ ώρα και εμβέλεια 700 χλμ. Το πλάτος του διθέσιου οχήματος είναι 8,32 μέτρα και το μήκος του έξι. Σε κατάσταση αυτοκινήτου η μέγιστη ταχύτητά του είναι 160 χλμ/ ώρα και η εμβέλειά του 875 χλμ, ενώ το πλάτος του είναι στα 2,24 μέτρα.

Το πρωτότυπο είναι κατασκευασμένο από υλικά που θα προορίζονται να χρησιμοποιθούν και στο τελικό προϊόν, ενώ διαθέτει όλα τα προγραμματισμένα χαρακτηριστικά, όπως εξοπλισμό avionics, αυτόματο πιλότο και προηγμένο σύστημα αλεξιπτώτου.

Πριν ωστόσο σπεύσει κανείς να το παραγγείλει, οι Στεφάν Κλάιν, επικεφαλής σχεδιαστής του ιπτάμενου αυτοκινήτου και ο Γιούραϊ Βάτσουλικ, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας, εξηγούν ότι δεν λαμβάνουν ακόμη παραγγελίες, προκειμένου να βελτιώσουν τη διαδικασία παραγωγής. Όταν όμως το «AeroMobil 3.0» βγει στην αγορά, όπως και πάλι οι ίδιοι εξηγούν, θα κοστίζει λιγότερο από ένα μικρό αεροπλάνο, αλλά θα είναι ακριβότερο από ένα σπορ αυτοκίνητο. Και όπως είναι φυσικό, δεν θα αρκεί το δίπλωμα οδήγησης για να το οδηγήσει κανείς, αλλά θα είναι απαραίτητη και η άδεια πιλότου.

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου