Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΚΕΕΠ, ανοιχτή ημερίδα με θέμα  «Η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στα συνδικαλιστικά δρώμενα, ως προς το μέλλον των εργαζομένων».
Συμμετείχαν εκτός των μελών του ΣΚΕΕΠ και μέλη άλλων παρατάξεων, καθώς και εργαζόμενοι με έντονο προβληματισμό και ενδιαφέρον για τα συνδικαλιστικά δρώμενα στα ΕΛ.ΠΕ. αλλά και αγωνία για το μέλλον του Σωματείου μας και του ρόλου που θα κληθεί να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον.
Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, ανταλλάχθηκαν προβληματισμοί, παρουσιάστηκαν διάφορες προσεγγίσεις στο πώς και γιατί φτάσαμε μέχρις εδώ.
-          Γιατί οι νέοι συνάδελφοι – κυρίως – πλήρωσαν το μάρμαρο των μισθολογικών και προνοιακών περικοπών και θα εξακολουθούν να το πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα;
-          Γιατί οι δεκαήμερες απεργίες χρησιμοποιήθηκαν από το Προεδρείο του Σωματείου για να εκφοβίσουν και εκβιάσουν τους εργαζόμενους πριν την ψηφοφορία για τα οργανογράμματα και όχι ως ουσιαστικό εργαλείο πίεσης της Διοίκησης την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ΕΣΣΕ;
-          Γιατί οι αυξήσεις στους μισθούς μας συνδέθηκαν με τα κέρδη της Εταιρίας (EBITDA), στα οποία σε μία Εταιρία εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας όπως τα ΕΛ.ΠΕ. οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επηρεάσουν;
-          Γιατί κανείς δεν προβάλλει τις στρεβλώσεις  που παρατηρούνται στις εργασιακές συνθήκες στην Εταιρία (προσλήψεις συμβασιούχων, μη πληρωμή υπερωριών, κ.ά.) και ασχολούνται όλοι με τα λεφτά και μόνο την περίοδο πριν την ανανέωση της ΕΣΣΕ; Ποιός είναι τελικά ο ρόλος του Σωματείου;

Συμφωνήθηκε ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στα ΕΛ.ΠΕ. περνάει βαθιά κρίση. Οι λόγοι εντοπίζονται πέραν των εξωγενών (αύξηση ανεργίας, επέκταση ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, υποχώρηση συλλογικών οραμάτων, επικράτηση Νεοφιλελεύθερης Ιδεολογίας, κλπ) σε ενδογενείς παράγοντες, όπως :
-          Έντονη παραταξιοποίηση ή/και κομματικοποίηση των συνδικάτων και έλλειψη συνδικαλιστικής κουλτούρας.
-          Πολυδιάσπαση, πολλές παρατάξεις με λίγα μέλη και μικρή δύναμη.
-          Συναινετική στάση συνδικάτων απέναντι στην εργοδοσία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τους παραπάνω παράγοντες που μας κρατάνε πίσω και διευκολύνουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, σαν μια γροθιά, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και παραταξιακών προτιμήσεων.
Στην προσπάθεια αυτή χρειάζονται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι. Οι παλιοί με την εμπειρία τους και οι νέοι με τον ενθουσιασμό και τη φρεσκάδα τους. Η προσέγγιση όμως των συνδικαλιστικών δρώμενων και η αντίληψη για το Σωματείο πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται μία πιο ρομαντική προσέγγιση, μία ανιδιοτελής ενασχόληση με το Σωματείο μας, όχι για να πάρουμε κάποιο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά για να το κάνουμε ισχυρό, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα τέτοιο συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο έχει δύναμη, τεράστια δύναμη όταν λειτουργεί σωστά.
Έτσι, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία ανεξάρτητη ομάδα προκειμένου να διερευνηθεί η διάθεση των παρατάξεων, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο. Οι βασικοί του άξονες θα πρέπει να δίνουν κατεύθυνση προς :
-          Συνεργασία των Παρατάξεων με κοινές πεποιθήσεις και όραμα για το μέλλον των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. Μόνο με τη συνεργασία των παρατάξεων θα αφυπνιστούν οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν και να αντισταθούν στις άγριες διαθέσεις της Διοίκησης.
-          Διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στο Γενικό Συμβούλιο μέσω σύνταξης ενιαίου ψηφοδελτίου.
-          Διοργάνωση ημερίδων στο άμεσο μέλλον για τον καθορισμό των βημάτων που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Σε ένα Σωματείο Συλλογικό, Δυνατό, Ανεξάρτητο, που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων και ημέτερων, αλλά εργάζεται για το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Σε ένα Σωματείο που οραματιζόμαστε και μας αξίζει.

Ας προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου