Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Φρένο» ILO στην τρόικα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων


«Φρένο» στις επιδιώξεις του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να βάλει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα μεταβεί σήμερα με τους προέδρους των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, αλλά και να ενημερωθούν για τις θέσεις του ILO για τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αρκούνται στην συμφωνία των εταίρων για ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και ζητούν την πλήρη και με νόμο απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κάποιο συμβιβασμό, με το φόβο των κοινωνικών αναταραχών, κυρίως όμως των αντιδράσεων των κυβερνητικών βουλευτών.

Ως «σολομώντειο» λύση η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αναθέσει στο ILO την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις. Οι εισηγήσεις αυτές θα παρουσιασθούν αύριο στους κοινωνικούς εταίρους και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχικές εισηγήσεις από τον Οργανισμό είναι θετικές, καθώς κρίνεται πως η τελευταία παρέμβαση με την ισχυροποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και τη μεταβίβαση της τελικής έγκρισης για ομαδικές απολύσεις από τον υπουργό Εργασίας στον Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης είναι συμβατή με τη διεθνή πρακτική.


Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο ILO είναι ένας οργανισμός παγκοσμίου φήμης με μεγάλη αξιοπιστία που δύσκολα αμφισβητείται, και ως εκ τούτου οι αποφάσεις του θα «δεσμεύσουν» την τρόικα. Αυτό άλλωστε επεσήμαναν χθες το βράδυ και στελέχη του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Βρούτση, στην οποία εξετάσθηκαν το θέμα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τη υφιστάμενη νομοθεσία, ομαδικές απολύσεις ορίζονται οι απολύσεις που γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους, για οικονομοτεχνικούς λόγους, δηλαδή για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων και υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα ορισμένα όρια. Τα όρια αυτά είναι τα εξής:

. Έξι εργαζόμενοι για επιχειρήσεις που απασχολούν 20-150 άτομα.

. Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα κάθε ημερολογιακό μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

. Για τον υπολογισμό του προβλεπόμενου αριθμού ομαδικών απολύσεων, λαμβάνονται υπόψη και οι λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» με την καταβολή αποζημίωσης.

. Επίσης συνυπολογίζονται και οι απολύσεις που οφείλονται στην κατάργηση θέσεων εργασίας.

Καθώς οι υφιστάμενες κοινοτικές Οδηγίες θέτουν υψηλότερα όρια για τις ομαδικές απολύσεις από αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα δεν αποκλείεται η έκθεση του ILO να προτείνει την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να αποχωρήσουν από τις μεγάλες ειδικά επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το όριο του 5% για τις μηνιαίες απολύσεις θα μπορούσε να αυξηθεί στο 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν συνήθως τουλάχιστον 100 και λιγότερους από 300 εργαζομένους.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου