Μόλις πριν 10 μέρες γράψαμε για τη μείωση της παραγωγής απ' τα αιολικά το φετινό καλοκαίρι κι έρχεται νέα επιβεβαίωση της αιολικής παράνοιας από τη Γηραιά Αλβιώνα, εκεί που ο Κάμερον, έξαλλος με τα αιολικά, εκστόμισε πέρυσι το περίφημο "Get Rid Of The Green Crap".
Όπως μεταδίδει η Telegraph, στις 25/9 δημοσιεύθηκαν τα επίσημα στοιχεία της παραγωγής των αιολικών για το 2ο τρίμηνο του 2014 και ήταν συγκλονιστικά: τον Ιούνιο 2013 η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών ήταν 3,544GW και τον Ιούνιο 2014 είχε αυξηθεί στα 4,078GW. Προσέξτε, μιλάμε για ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ αιολικά, εκεί που υποτίθεται ότι βρίσκεται το καλύτερο αιολικό δυναμικό. Η παραγωγή λοιπόν το 2ο τρίμηνο 2014 ήταν ...
-κρατηθείτε- 22% λιγότερο απ' το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι! Με 534MW περισσότερα, σχεδόν όσο είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης!
Στα χερσαία αιολικά η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη: η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 16,9%, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 14,3%, απ' τα 7,011GW στα 8,013GW, 1GW περισσότερα ήταν τα χερσαία αιολικά φέτος!
Καταπληκτική επένδυση τα αιολικά! Βάζεις λεφτά για να πάρεις περισσότερη ενέργεια και καταλήγεις να παίρνεις λιγότερη! Φυσικά ουδείς επενδυτής ενδιαφέρεται για την ενέργεια που παράγει, αφού έχει ήδη ενθυλακώσει τις επιδοτήσεις κι έχει πάρει και το συγχωροχάρτι ότι "έσωσε τον πλανήτη"!
Το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δικαιολόγησε την κατάσταση λέγοντας ότι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος υπερκεράστηκε από "πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου". Η μέση ταχύτητα του ανέμου στο 2ο τρίμηνο ήταν 1,6 κόμβοι λιγότερο από πέρυσι και η πιο χαμηλή της τελευταίας τετραετίας, ενώ ειδικά τον Ιούνο ήταν η πιο χαμηλή των τελευταίων 14 ετών. Ή, με άλλα λόγια, "φταίει ο κακός μας ο καιρός"! Ποιος σας λέει ότι του χρόνου δεν θα φυσάει ακόμα λιγότερο; Και δεν θα καταλήξετε να βάλετε ανεμιστήρες να γυρίζουν τις ανεμογεννήτριες;
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα Ιούλιο-Αύγουστο και στη Βρετανία το 2ο τρίμηνο επαναφέρει επιτακτικά το θέμα των ανεπαρκών ανεμολογικών δεδομένων, με τα οποία επιχειρείται από το 2010 η διείσδυση των αιολικών στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα: πέρα απ' την ελάχιστη αξιοπιστία ισχύος που δέχεται ο ΑΔΜΗΕ για τα αιολικά, έρχεται "καπάκι" και η μείωση της έντασης των ανέμων και χειροτερεύει περισσότερο την κατάσταση. Θα ήταν πραγματικά για γέλια, αλλά η χώρα είναι χρεοκοπημένη και δεν αντέχει να πετάει λεφτά σε εν γνώσει μας άστοχες "επενδύσεις", που ευνοούν μόνο τις οικονομίες των δανειστών μας.
Την ώρα που η αιολική παραγωγή χανόταν στα τάρταρα, η ηλιακή αυξανόταν θεαματικά κατά 67%, στις 1,2TWh, εντελώς ανάλογα με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Ναι, ηλιακή ενέργεια στη Βρετανία! Το Υπουργείο παραδέχθηκε ότι οι Φ/Β εγκαταστάσεις αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι λογάριαζαν, εξαιτίας των γενναίων επιδοτήσεων. Μήπως ούτε και στη Βρετανία έμαθαν τα μαθήματα από την Ισπανία; Περίμεναν 2,4-4GW μέχρι το 2020 κι έχουν ήδη εγκατεστημένα 4,1GW! Τρέχουν τώρα κι αυτοί να κόψουν επιδοτήσεις για να φρενάρουν την κατάσταση ...
Το πιο ωραίο σας το έχω κρατήσει για το τέλος: επειδή στη Βρετανία ξεσηκώθηκε σάλος με τα αιολικά, βγήκε ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της αιολικής βιομηχανίας (RenewableUK) κι είπε το αμίμητο "National Grid has no problem taking clean power generated by wind whenever it's available as often as it can, and it can predict exactly where the power will come from in advance with pinpoint accuracy. Every unit of electricity we generate from wind offsets a unit from polluting fossil fuels, so anyone who cares about climate change knows that we need to make the most of it whenever we can. - Ο Εθνικός Διαχειριστής Δικτύου δεν έχει πρόβλημα να παίρνει καθαρή ενέργεια που παράγεται απ' τα αιολικά όποτε είναι διαθέσιμη όσο συχνά μπορεί και μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια από πού θα έλθει η ενέργεια. Κάθε κιλοβατώρα που παράγουμε από αιολικά εκτοπίζει μια κιλοβατώρα από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, συνεπώς οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή γνωρίζει ότι πρέπει να παράγουμε όσο γίνεται περισσότερο, οποτεδήποτε μπορούμε".
Μέσα στην αμηχανία τους καταφεύγουν στα ασύστολα ψέματα: τσιμουδιά για το κόστος στους ταλαίπωρους Βρετανούς καταναλωτές, τσιμουδιά για τις απαραίτητες "στρεφόμενες εφεδρείες" αξιόπιστης ενέργειας από τα "ρυπογόνα" καύσιμα, που πρέπει να υπάρχουν διαρκώς για να υποκαταστήσουν τη χαμένη ενέργεια που δεν μπορούν να παράγουν τα αιολικά, ενέργεια που την πληρώνουν τελικά διπλή οι καταναλωτές: μια φορά στους αιολικούς και μια φορά στους αεριάδες. Είναι σίγουροι ότι δεν άκουσαν την Πέμπτη τον Κάμερον να ξανα-ωρύεται "Get Rid Of The Green Crap";
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου