Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος 9 δισ. βαρελιών στον Αρκτικό ανακοίνωσε η ρωσική Rosneft


Την  ανακάλυψη ενός κοιτάσματος το οποίο ενδέχεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και να εκτοξεύσει τα έσοδα της ρωσικής οικονομίας κατά πολλές εκατοντάδες δισ.$ ή και περισσότερο ανακοίνωσε ο Igor Sechin  ο γενικός διευθυντής της  OAO Rosneft.

Το κοίτασμα το οποίο βρίσκεται στη Θάλασσα του Κάρα στον Αρκτικό Ωκεανό και που αν οι αρχικές εκτιμήσεις ευσταθούν το μέγεθός του θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των κοιτασμάτων στον Κόλπο του Μεξικού.

Όπως αναφέρει το Bloomberg για το μέγεθος του κοιτάσματος το Universitetskaya, έτσι ονομάζεται το πεδίο που ‘εχπυν γίνει οι γεωτρήσεις έχει μέγεθος ίσο περίπου με την πόλη της Μόσχας και ενδέχεται να είναι δυναμικότητας έως και 9 δισ. βαρέλια πετρελαίου ή με σημερινές τιμές 900 δισ. $

Το πρόβλημα όμως είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται 4 ημέρες ταξιδιού από το Murmansk τη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι τα εφόδια, μηχανήματα, προμήθειες, εργάτες πρέπει να μεταφερθούν με πλοία για τους λίγους μήνες που θα μπορεί να γίνει η άντληση του πετρελαίου εξαιτίας του Αρκτικού χειμώνα. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες το προσωπικό στην εξέδρα των δοκιμαστικών γεωτρήσεων έπρεπε να απομακρύνει πάγο.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου